česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Oslavy 25. výročí událostí listopadu 1989 v USA

(Archivní článek, platnost skončena 22.11.2020.)

Události roku 1989 v Československu a osobnost Václava Havla připomene ve Spojených státech amerických vedle odhalení Havlovy busty v americkém Kapitolu také řada konferencí, koncert České filharmonie, filmy a studentská soutěž na prestižních univerzitách a řada dalších akcí. Velvyslanectví ČR ve Washingtonu při této příležitosti zřídilo speciální webové stránky s informacemi o jednotlivých akcích.
 

Během slavnostních událostí ve Washingtonu budou Českou republiku zastupovat dvě české delegace, vedené předsedou Poslanecké sněmovny PČR Janem Hamáčkem a předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou. Busta Václava Havla bude odhalena při slavnostním ceremoniálu v budově Kapitolu.  Václav Havel se tak stane čtvrtým cizincem, jehož odkaz bude připomínat busta v historickém sídle Kongresu USA (vedle Raoula Wallenberga, Winstona Churchilla a Lájose Kossutha).

Slavnostní koncert České filharmonie řízené Jiřím Bělohlávkem se uskuteční ve Washingtonské národní katedrále, kde zazní Smetanova Vltava a Dvořákova Novosvětská.

O odkazu Václava Havla bude řada významných osobností hovořit v Knihovně Kongresu na konferenci, na níž mj. vystoupí bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a zazní videopozdrav bývalého prezidenta George W. Bushe.  Jednotlivé panely budou moderovat Michael Žantovský, velvyslanec ČR v Londýně a Martin Palouš, prezident Nadace Knihovny Václava Havla.

V rámci připomínky Mezinárodního dne studenstva bude na Georgetownské univerzitě na Václav Havel’s Place vyhlášen vítěz studentské soutěže v eseji na téma Snění o lepším světě – inspirace z Prahy. Na Americké univerzitě budou promítnuty filmy A znovu Žebrácká opera režisérky Olgy Sommerové a Srdce nad Hradem režiséra Jana Němce.

Sympózium Lev a orel je pokračováním diskuse na téma česko-amerických vztahů očima bývalých i současných českých velvyslanců v USA a jejich amerických protějšků. Předchozí sympózium zorganizovalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR v říjnu 2011 v Černínském paláci.

Madeleine Albrightová bude hovořit s Michaelem Žantovským o jeho nové knize Havel: A Life na autogramiádě, která se uskuteční v prestižním washingtonském knihkupectví Politics&Prose.

V neziskové nadaci National Endowment Foundation proběhne panelová diskuse 25 let po Sametové revoluci – pokračující boj za celistvou a svobodnou Evropu. Konferenci zahájí Madeleine Albrightová a Karel Schwarzenberg, vystoupí zde zástupci českých nevládních organizací Člověk v tísni a Fórum 2000.

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu zřídilo u příležitosti listopadových akcí speciální internetové stránky s přehledem všech akcí, organizátorů a partnerských institucí: http://www.25yearsofdemocracy.org/