česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
img_0081
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká architektura na Jadranu

(Archivní článek, platnost skončena 30.09.2019.)

Dne 3. září 2014 ve 20 hodin proběhla v krásné secesní budově Státního archivu v Rijece vernisáž výstavy chorvatských autorek Jasenky Kranjčević a Mirjany Kos z chorvatského Institutu pro cestovní ruch, kterou připravily ve spolupráci se Státním archivem Rijeka a Velvyslanectvím České republiky v Záhřebu s názvem „Čeští architekti a začátky cestovního ruchu na chorvatském Jadranu".

Vystavené jsou obrázky prací českých architektů z konce 19. a začátku 20. století mající vazbu na cestovní ruch: hotely, vily, koupaliště v Opatiji, Voloskom, Bašce, Lovranu, Dubrovniku  i jinde v Chorvatsku.

Po zahájení výstavy měli návštěvníci možnost v premiéře shlédnout dva díly pořadu České televize „Šumné stopy“ s chorvatskými titulky:„Vítáme Vás“ a „Češi na Jadranu“. Autoři Radovan Lipus a David Vávra natočili s pomocí ZÚ Záhřeb v květnu a červnu loňského roku v různých částech Chorvatska celkem pět dílů Šumných stop. Další promítání proběhnou za přítomnosti autorů  v Záhřebu, Daruvaru a Osijeku  na jaře 2015.

Na zahájení hovořil ředitel Státního archivu v Rijece Goran Crnković, autorky výstavy Jasenka Kranjčević a Mirjana Kos, starosta města Rijeka Vojko Obersnel a akci otevřel velvyslanec Martin Košatka. Výstava i projekce sklidily velký úspěch u asi 150 diváků, kteří byli vesměs upřímně překvapeni tím, kolik architektonických skvostů je dílem českých architektů.

Galerie


Šumné stopy Rijeka 2014