česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Retrospektivní výstava Toyen v Záhřebu

(Archivní článek, platnost skončena 17.09.2020.)

  Výstava děl české surrealistické malířky Marie Čermínové - Toyen se stala hlavní výstavní událostí roku 2002 v Klovičevých dvorech, nejvýznamnější chorvatské galerii. Jde o retrospektivu, která částečně těží z velké výstavy českého surrealismu, která měla před několika

Výstava děl české surrealistické malířky Marie Čermínové - Toyen se stala hlavní výstavní událostí roku 2002 v Klovičevých dvorech, nejvýznamnější chorvatské galerii. Jde o retrospektivu, která částečně těží z velké výstavy českého surrealismu, která měla před několika lety značný úspěch v Praze a v Paříži.

Slavnostního otevření výstavy 3. dubna t. r. se osobně zúčastnil chorvatský ministr kultury pan Antun Vujić, řada představitelů chorvatského uměleckého života a osobní přátelé Toyen francouzská spisovatelka Anie le Brun a chorvatský spisovatel Antun Ivšić. Kurátorka výstavy, paní Biserka Rauter Plančić, při úvodním projevu srdečně poděkovala všem, kdo pomohli uskutečnění této výstavy, především pak českému velvyslanectví v Záhřebu a Francouzskému institutu v Záhřebu. Na vernisáži bylo okolo 400 návštěvníků, o události přinesla podrobné referáty všechna hlavní chorvatská média, připravuje se televizní dokument o výstavě.



(25.04.2002)