česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úvodní slovo

(Archivní článek, platnost skončena 25.12.2020.)

Velvyslanectví České republiky v Záhřebu se cílevědomě snaží podporovat spolupráci v oblasti kultury. Opírá se přitom o hluboké tradice vzájemných vztahů, které jsou právě v kultuře velmi široké, a využívá pomoci nejenom kulturních institucí, ale též silné krajanské menšiny v Chorvatsku.

Velvyslanectví České republiky v Záhřebu se cílevědomě snaží podporovat spolupráci v oblasti kultury. Opírá se přitom o hluboké tradice vzájemných vztahů, které jsou právě v kultuře velmi široké, a využívá pomoci nejenom kulturních institucí, ale též silné krajanské menšiny v Chorvatsku.

V roce 2001 byla podepsána mezistátní Dohoda o spolupráci v oblasti kultury, školství, vzdělávání a sportu. Na začátku roku 2003 ministerstva kultury ČR a CHR podepsala Program kulturní spolupráce na léta 2003 - 2005.

Od roku 1998 české velvyslanectví v Záhřebu připravuje přehlídky současné české filmové produkce - Týdny českého filmu, jejichž ohlas u diváků i kritiky je vynikající. Je to také díky tomu, že všechny předváděné filmy jsou otitulkovány kongeniálními překlady dr. Katice Ivanković ze záhřebské univerzity. V rámci Týdnů českého filmu jsou organizovány kontakty mezi filmovými pracovníky Chorvatska a České republiky. Záhřeb tak navštívili např. režiséři Jiří Menzel, Jan Svěrák, Martin Duba, Ondřej Trojan, Jan Hřebejk.

Intenzivně je podporována spolupráce v oblasti divadelnictví. Režisér Jiří Menzel je dlouholetým spolupracovníkem Záhřebského divadla komedie a jeho režie jsou chorvatským publikem přijímány s nadšením (Zdravý nemocný, Brouk v hlavě).

Od roku 2001 se čeští šansoniéři (Igor Šebo, Jiří Dědeček) téměř pravidelně účastní CHANSONFESTu - Mezinárodního festivalu šansonů v Záhřebu.

Od roku 2003 velvyslanectví spolupracuje s renomovanou záhřebskou soukromou fotogalerií Badrov a v jejích prostorách každoročně představuje významné české fotografy (Karel Cudlín, CZECH PRESS PHOTO atd.).

V posledních několika letech velvyslanectví zorganizovalo či spoluorganizovalo v Záhřebu a dalších chorvatských městech (Rijeka, Varaždin) řadu výstavních akcí (J. Plečnik - architekt Pražského hradu; 500 let chorvatské literatury v českých zemích; Symboly české státnosti; Výstava obrazů Ivana Komárka; Koláže Michala Kolečka; Obrazy středočeských výtvarníků, Budoucnost českého archivnictví; Jaroslav Seifert; Václav Havel - státník a dramatik;Výstava skla:Frydrych/Tišljar; Krásy architektury českého baroka atd.).

Velvyslanectví se také podílí na propagaci české literatury v Chorvatsku. Organizuje návštěvy českých spisovatelů v Záhřebu a finančně přispívá na jejich účast na jednom z největších chorvatských knižních veletrhů v Pule. V Chorvatsku byly vydány knihy Václava Havla, Ludvíka Vaculíka, Květy Legátové a Michala Viewegha, který je v Chorvatsku jedním z vůbec nejoblíbenějších spisovatelů. V roce 2005 vydalo záhřebské nakladatelství Profil knihu antologie české krátké povídky "Sametové povídky".

(15.12.2005)