česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava České památky UNESCO v Bašce na ostrově Krk

(Archivní článek, platnost skončena 30.11.2019.)

Velvyslanectví České republiky v Záhřebu připravilo, ve spolupráci s Turistickým sdružením v Bašce na Krku, v rámci programu „Baška v EU – český týden“ výstavu „České památky UNESCO“.

V sobotu 11. května v 18 hodin v Galerii Zvonimir v Bašce velvyslanec Martin Košatka za přítomnosti starosty Toniho Juraniće a ředitelky Turistického sdružení Baška Majdy Šale a asi 50 návštěvníků výstavu otevřel.

Ve spolupráci s Českou besedou Rijeka v neděli 12. května v poledne na náměstíčku v Bašce vystoupily dětské folklórní soubory z Vysočiny - Škubánek ze Světlé nad Sázavou a Šípek z Jihlavy, které s velkým úspěchem zatancovaly a zazpívaly v třicetiminutovém vystoupení před obyvateli a návštěvníky Bašky.

Cestovní ruch v městě Baška na Krku je velmi těsně spjat s Českou republikou. V roce 1909 český podnikatel Emil Geistlich prakticky cestovní ruch v této malé rybářské vesničce založil, vystavěl zde na pláži koupaliště a hotel. Do Bašky od té doby jezdilo mnoho českých turistů a i dnes je Baška velmi vyhledávaným letoviskem českých hostů  na Jadranu. Z Bašky vychází do okolí hustá síť turistických tras značených dle českých standardů, které vybudoval Klub českých turistů.