česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Židovská kultura v Evropě: Berlín – Vídeň – Praha

(Archivní článek, platnost skončena 28.02.2018.)

Židovská kultura dnešní Evropy je různorodá a moderní. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se počet židovských obcí v Evropě nejen zvýšil, ale byly obnoveny nebo nově založeny různé židovské spolky, které v mnohých evropských městech rozvijí moderní a úspěšné koncepty pro znovunastolení židovské kultury v současné společnosti.

Při představování židovské kultury se Holokaust neopomíná, nicméně důraz se klade především na bohaté kulturní dědictví, které silně ovlivnilo Evropu, a také na budoucnost.

Zdůrazňování různorodosti židovské kultury v Berlíně, Vídni a v Praze bylo cílem řady akcí se společným názvem „Židovská kultura v Evropě: Berlín – Vídeň – Praha“, které připravily záhřebská Židovská obec Bet Izrael, Velvyslanectví České Republiky v Záhřebu, Velvyslanectví SR Německo v Záhřebu, Rakouské kulturní fórum a Goethe Institut Chorvatsko, to vše pod záštitou Rady pro národní menšiny Chorvatské republiky.

Program se uskutečnil během února, března a dubna letošního roku a byl představen na tiskové konferenci dne 13.února 2014 v Evropském domě v Záhřebu.

V rámci české části týdne, která trvala od 8. do 10. dubna 2014, byly uspořádaný celkem tři různé akce, kde se dnešní židovská kultura v České republice prezentovala prostřednictvím tří různých medií.

Prvním z nich byl film Colette, nové dílo režiséra Milana Cieslera, natočeno v roce 2013 podle povídky Arnošta Lustiga „Dívka z Antverp“.

Další den byl ve znamení fotografií, literatury a historie. V prostorách židovského spolku Bet Israel se konala centrální část programu a to zahájení dvou výstav: Franz Kafka, která vznikla ve spolupráci s Odborem veřejné diplomacie MZV ČR a Současný Josefov, výstava fotografií, kterou zastupitelskému úřadu poskytl Svaz českých fotografů. Před oficiálním zahájením výstav, které hostům představil velvyslanec Martin Košatka, PhDr. Jiří Kuděla, PhD., historik a diplomat, hostům přiblížil dějiny židovství v ČR přednáškou, která nesla název Dějiny židovských spolků v českých zemích.

Poslední večer byl věnován koncertu židovské hudby. Ve velkém sále záhřebského muzea Mimara byl uspořádán koncert hudební skupiny Jidiš ve třech. Česká herečka a zpěvačka Hana Frejková, zakladatelka této skupiny a také specialistka na jidiš písně záhřebskému publiku prezentovala významnou část svého repertoáru, čímž uzavřela krug českého cyklu o životě Židů v dnešní Evropě.

 

přílohy

zidovska_kultura_u_europi_letak 2 MB PDF (Acrobat dokument) 12.2.2014

Galerie


Židovská Praha 2014