česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: O. Zajicek
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Evropský den jazyků 2022 v Abu Dhabí opět s účastí Česka

Dne 26.září 2022 proběhl v prostorách Alliance Francaise  v Abú Dhabí “Evropský den jazyků”,  kterého se stejně jako v letech minulých zúčastnilo i Česko. Jak uvedl český velvyslanec Jiří Slavík :”.. v diverzitě jazyků států EU je skrytá jednota. Jednota stejných hodnot, podobných kulturních tradic, tolerance a spolupráce za lepší a společnou budoucnost evropských států”.
 

Evropský den jazyků byl stejně v jako roky předešlé organizován Národními instituty EU pro kulturu (EUNIC) ve spolupráci s Delegací EU,   kulturními centry (Italian Cultural Institute, Goethe Institut Gulf Region, Alliance Francaise Abu Dhabi)  a diplomatickými misemi několika ČS EU ( Belgie, České republiky, Řecka, Estonska, Německa, Slovenska, Řecka, Španělska a Švýcarska).

Evropský den jazyků byl poprvé v historii vyhlášen Evropskou Radou v roce 2001 s cílem podpořit celoživotní studium cizích jazyků, které je důležité ke zlepšení porozumění mezi státy a udržuje bohatou jazykovou a kulturní diverzitu Evropy. V Evropě existuje vice než 200 rozdílných jazyků a mnoha dalšími se hovoří díky novým přistěhovalcům přicházejících z dalších kontinentů.

V letošním roce se díky zlepšené kovidové situaci zúčastnilo vice návštěvníků než v posledních dvou letech minulých. V roce 2020 byla akce pořádána pouze online. Česko reprezentovali zástupci ambasády ČR v Abu Dhabí, pan velvyslanec Jiří Slavík s manželkou, zástupce velvyslance Oldřich Zajíček,  dále učitelka českého jazyka v SAE paní Jiřina Klírová a průvodkyně cestovního ruchu a autorka dětských pohádek paní Jana Poláková.  

Velvyslanec Jiří Slavík ve svém krátkém projevu připomněl, že Česká republika je v tomto pololetí předsednickou zemí EU a velmi podpořil den jazyků tím,  že ve svém krátkém projevu vyzdvihl potřebu učení cizím jazykům v rámci vzájemného porozumění mezi lidmi žijícími ve společném evropském prostoru. Citoval slova prvního československého prezidenta Tomáše Garique Masaryka , který řekl, že “ Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem”.

Dalšími řečníky byli : velvyslanec Delegace EU Andrea Matteo Fontana a ředitel Alliance Francaise,  Franck Trouilloud.

Akce měla úspěch a český stánek navštívilo mnoho návštěvníků, kteří se zajímali nejen o český jazyk, ale i o českou kulturu a reálie a o možnosti studia na českých vysokých školác

přílohy

EU language day 4 66 KB JPG (Obrázek / Fotka) 27.9.2022

EU language day 8 90 KB JPG (Obrázek / Fotka) 27.9.2022

EU Language day 9 87 KB JPG (Obrázek / Fotka) 27.9.2022