česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Krajanský spolek
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Krajanský spolek Čechů a Slováků ve Spojených arabských emirátech byl založen v emirátu Ras Al Khaimah

Více než 3 roky od zániku krajanského spolku „Sdružení Čechů a Slováků v SAE“ byl v červnu 2021 MZV ČR v SAE oficiálně zaregistrován nový krajanský spolek „Krajanský spolek Čechů a Slováků“ (www.compatriotsuae.com ) . Sídlem spolku je první a zatím jediná autentická česká restaurace ve Spojených arabských emirátech (Czech pub and Tourist Restaurant Ras Al Khaimah) s točeným pivem Pilsner Urquell a vynikající českou a slovenskou kuchyní.

Krajanský spolek nemá omezenou působnost pouze na emirát Ras Al Khaimah, jeho členy se mohou stát všichni čeští či slovenští krajané žijící a pracující v ostatních emirátech na celém území SAE. Nově ustanovený Krajanský spolek předložil v květnu 2021 Zastupitelskému úřadu České republiky v Abu Dhabí  řádnou žádost o registraci, která byla posouzena a schválena Ministerstvem zahraničních věcí České republiky v červnu 2021.

Vznik krajanského spolku  byl projednáván s šejchem  Saud bin Saqr Al Qasimi, vládcem emirátu Ras Al Khaimah a členem Federální národní rady SAE, zástupci Obchodní komory Ras Al Khaimah a v neposlední řadě  se státní ministryní  Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce (MOFAIC)  Reem Al Hashimy  a dalšími zástupci MOFAIC v Abu Dhabí.

Česká i Emirátská strana se shodly, že Krajanský spolek může pomoci prohloubit spolupráci mezi oběma státy a posílit zejména lidské vztahy a zvýšit vzájemné kulturní povědomí. Krajanský spolek se stane i centrem Bohemistiky pro ty krajany, kteří si chtějí připomínat české nebo slovenské svátky, nebo kteří mají zájem o atraktivní programy pro děti.

Česká republika má eminentní zájem rozvíjet nejen politické a ekonomické vztahy, ale i společenské a kulturní vztahy se Spojenými arabskými emiráty i jednotlivými emiráty samostatně. Zastupitelský úřad České republiky v Abú Dhabí vidí ve spolupráci s Krajanským spolkem Čechů a Slováků (Association of Czech and Slovak Compatriots) velkou přidanou hodnotu, neboť kde jinde si připomínat české a slovenské zvyky, obyčeje či kulturu, než v autentické české hospůdce s čepovaným Plzeňským Prazdrojem a českými a slovenskými jídly. ( www.czechpub.ae)

Připravované akce lze sledovat na pravidelně aktualizovaných stránkách  krajanského spolku  www.compatriotsuae.com