français  english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Krajanský vzdělávací program 2020

I v roce 2020 poskytuje Česká republika svým krajanům stipendia ke studijním pobytům na veřejných vysokých školách, na jazykové kurzy češtiny a na kurzy didaktiky českého jazyka. Níže naleznete jejich stručný přehled a odkazy na podrobnější informace na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Domu zahraniční spolupráce.

Součástí vzdělávacího Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí na léta 2016 až 2020 jsou například tyto programy:

1) Semestrální stipendijní pobyty

  • 15 stipendijních míst pro krajany s trvalým pobytem v zahraničí ke studijním pobytům v délce dvou semestrů na veřejných vysokých školách v České republice – s přednostním zaměřením na studenty češtiny pro cizince, učitelství českého jazyka a literatury, historie, etnologie, dějin umění a teologie.
  • Podmínkou je dobrá znalost českého jazyka.
  • Přihlášku (včetně všech příloh) je třeba odeslat do 15. března 2020 a to jak elektronicky, tak v tištěné podobě na ZÚ Abuja (pro zájemce o studium v jarním semestru 2020/2021 platí uzávěrka 15. srpna 2020).
  • Bližší informace, konkrétní podmínky a přihlášku naleznete na: https://www.dzs.cz/cz/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici/studium-na-vs/

2) Čtyřtýdenní jazykový kurz pro krajany v České republice

  • 60 stipendijních míst, kurz se v roce 2020 koná v termínu od 17. července do 14. srpna v Poděbradech.
  • Podmínkou je věk alespoň 18 let. Kurzu se mohou účastnit i samoplátci.
  • Přihlášku (včetně všech příloh) je třeba odeslat do 15. března 2020 a to jak elektronicky, tak v tištěné podobě na ZÚ Abuja.
  • Bližší informace, konkrétní podmínky a přihlášku naleznete na: https://www.dzs.cz/cz/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici/kurz-cestiny/

3) Dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka

V rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí je také vydáván elektronický časopis Krajiny češtiny, který slouží jako platforma výměny informací, názorů a zkušeností nejen pro učitele a lektory, ale také pro všechny zájemce o výuku češtiny v zahraničí, především však pro bohemisty. 

Všechna čísla časopisu jsou k dispozici na http://www.dzs.cz/cz/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici/obecne-informace-o-krajinach-cestiny/.