česky  ελληνικά  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: z otevřených zdrojů
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zelená transformace Řecka

Řecko má značný deficit v enviromentální politice jako například v odpadovém hospodářství, o kterém jsme již v našich článcích informovali. Známým problémem je také vysoká závislost energetiky na lignitu a naopak značný nevyužitý potenciál pro rozvoj OZE.  Tyto a další neduhy hodlá ministerstvo životního prostředí a energetiky odstranit v příštích letech s využitím unijních prostředků. Jen z fondu obnovy by do enviromentální oblasti a energetické infrastruktury mělo směřovat 37,5 % rozpočtu.

Hlavní okruhy projektů, jejichž realizace se chystá v letech 2021-26:

  • Dekarbonizace – uzavření lignitových elektráren do r. 2023 a plná dekarbonizace do r. 2028, rekultivace důlních oblastí (rozpočet 5 mld. eur).
  • Obnovitelné zdroje energie – cíl: zdvojnásobit jejich podíl na energetickém mixu na 35 % do r. 2030, kromě tradičních OZE podpora hybridních energetických zařízení a úložišť energie.
  • Modernizace elektrické rozvodné sítě - hlavní projekty: energetické propojení ostrova Kréta s Attikou a 4. fáze napojení kykladských ostrovů na pevninu, rozšíření rozvodné sítě na Peloponésu (rozpočet 600 mil. eur).    
  • Elektromobilita – cíl: v r. 2030 každý třetí nový automobil na elektrický pohon, předpoklad: rozvoj infrastruktury, nabíječky (rozpočet 300 mil. eur).
  • Energetická efektivnost staveb - domácností, veřejných i soukromých budov, hotelů a podniků (rozpočet 3 mld. eur.    
  • Smart home technologies – zejména instalace digitálních měřičů spotřeby elektřiny (rozpočet 850 mil. eur formou půjček).
  • Modernizace územního plánování a urbanizace – zpracování nových územních plánů a speciálních plánů rozvoje území, např. pro rozvoj turistických oblastí (rozpočet 350 mil. eur).
  • Obnova v městských aglomeracích – obnova památkově chráněných budov, stavební či ekologická obnova zničených oblastí apod. (rozpočet 360 mil. eur). 
  • Odpadové hospodářství – zavedení třídění městského odpadu na 4 složky, zvýšení objemu recyklace odpadu a výstavba moderních závodů na jeho zpracování (rozpočet 660 mil. z veřejných + 500 mil. eur ze soukromých zdrojů).
  • Ochrana biodiverzity a oblastí Natura – výchovné a prezentační projekty, program dohledu nad chráněnými oblastmi a modernizace ochranné infrastruktury, ekoturistika, certifikace a prosazování produktů z chráněných oblastí pod společnou značkou na podporu udržitelného rozvoje ekonomik těchto oblastí (rozpočet 160 mil. eur).
  • Národní program obnovy lesů – 10letý program obnovy lesního porostu na rozloze 5.000 ha, kde má být vysazeno 30 mil. sazenic kompletně vypěstovaných v domácích školkách (rozpočet 310 mil. eur z fondu obnovy + další prostředky z víceletého rámce). 

 

Autorky: Martina Kapounová, ekonomická diplomatka, Jitka Chromcová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Aténách  ​