عربي  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Direct Media
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český stánek na IQDEX 2022

V Bagdádu od 2. do 5. března proběhl mezinárodní veletrh obranné techniky IQDEX 2022. Česká republika byla na veletrhu zastoupena několika českými podniky obranného průmyslu v rámci společného stánku pod záštitou velvyslanectví České republiky v Iráku ve spolupráci s českým Ministerstvem obrany a agenturou AMOS v rámci projektu PROPED. Český obranný průmysl tak měl možnost prezentovat své dosavadní úspěchy v Iráku, ale také navázat nové kontakty a projednat nové obchody.

Čeští výrobci obranného průmyslu mají v Iráku dlouhodobě velice dobrou pověst a sami Iráčané dobře znají cvičné letouny Aero Vodochody L-29 Delfín nebo L-39 Albatros, na kterých mnoho z jejich bojových pilotů prošlo pilotním výcvikem, nebo vozidla Tatra. České firmy do Iráku v nedávné minulosti dovážely obrněnce, drony nebo letouny L-159 Alca. Je přitom ale potřeba tuto dobrou pověst nadále udržovat, posilovat, a ukazovat, že se nejedná pouze o historii, ale že český obranný průmysl může nabídnout celou škálu kvalitního moderního vybavení a výzbroje.


Z leva: irácký ministr obrany Džuma Inád, ředitel Komise obranného průmyslu Mohammed Sáhib al-Darádží a velvyslanec České republiky v Iráku Petr Štěpánek.

V Iráku každoročně probíhá mezinárodní výstava obranného průmyslu IQDEX, ve které své produkty prezentují firmy z celého světa a snaží se zaujmout irácké Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra, různé armádní složky a další vládní instituce zodpovědné za akvizici vojenského vybavení a obranu země, která v roce 2020 vydala 4 % HDP (téměř 7 miliard USD) na obranný rozpočet. Letos se veletrhu IQDEX 2022 zúčastnily firmy z Francie, Itálie, Bulharska, Ukrajiny, Turecka, Pákistánu, Spojených arabských emirátů, Íránu nebo Číny. Ačkoliv byla ukrajinská účast na výstavě ohrožena ruskou agresí, díky solidaritě organizátorů se podařilo ukrajinský stánek postavit a ukrajinské firmy alespoň symbolicky zastoupili zástupci z ukrajinské ambasády. IQDEX, letos slavnostně zahájený proslovem iráckého Ministra obrany Džuma Ináda, zároveň nabízí předvést své produkty iráckému obrannému průmyslu. Jedná se sice vesměs o pár malých podniků, Irák má však v posledních letech velký zájem na lokalizaci obranného průmyslu v Iráku.

V minulosti na IQDEXu samostatně vystavovali čeští výrobci obranného průmyslu jako Tatra Defence Industrial, tradiční dodavatel nejen těžké techniky vládě Irácké republiky, nebo VOP CZ. Ve spolupráci českého Ministerstva obrany a Ministerstva zahraničních věcí velvyslanectví České republiky v Iráku v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED zorganizovalo národní stánek reprezentující české firmy doposud aktivní v Iráku, ale také firmy snažící se na iráckém trhu prorazit. Stánku se tak zúčastnily zástupci Aero Vodochody, AIR-Tech, LOM Praha, Omnipol, STV Group, Tatra Defence Industrial, VOP CZ a Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) působící pod Ministerstvem obrany České republiky. Tyto firmy ukázaly, že Česká republika má nejen Iráku co do obranné výstroje a výzbroje mnohé co nabídnout pro boj na zemi a ve vzduchu, pro konvenční i nekonvenční konflikty, pro regulérní armádu i speciální jednotky.


Viceprezident Aero Vodochody pro Irák a Blízký východ Miloslav Hostaša spolu se zástupci iráckého letectva.

V zemích, jako je Irák, je důležitá nejen vládní záštita firem, ale také jednota firmem a ambasády, kterou stánek České republiky v Bagdádu reprezentoval. Kromě pomoci s přípravou stánku ambasáda spolu s Ministerstvem obrany pomohla v průběhu veletrhu zorganizovat prezentaci českých firem pro pozvané zástupce iráckých ozbrojených složek a ministerstev, kde zástupce českého Ministerstva obrany představil český obranný průmysl, jednotlivé firmy mohly detailně představit produkty a služby, které nabízí, a zástupce agentury AMOS mohl s iráckými zástupci projednat možnosti G2G spolupráce mezi Irákem a Českou Republikou.

Příležitosti se českému obrannému průmyslu nabízejí nejen u irácké armády a na iráckém Ministerstvu obrany, ale také na Ministerstvu vnitra. Dalšími zajímavými potenciálními zákazníky pro české výrobce mohou být jednotky a vládní instituce přímo spadající pod iráckého premiéra, jako je elitní Irácká protiteroristická služba, jejíž součástí je legendární Zlatá divize, nebo Komise obranného průmyslu, která má na starost lokalizaci obranného průmyslu v Iráku. Výhodou českého obranného průmyslu je pak zejména komplexnost řešení, která nabízejí, ať už mají iráčtí partneři zájem o obrněnou techniku, letadla či drony.

Obchody v obranném průmyslu jsou většinou běh na dlouhou trať. Pro obchod v Iráku to platí dvojnásob. Český stánek na IQDEXu ukázal, že čeští výrobci obranné techniky mají o Irák velký zájem, a že zájem je také na irácké straně. Česká ambasáda v Bagdádu je připravena české výrobce obranné techniky v Iráku nadále podporovat a, inšalláh, bude na dalším IQDEXu moci ve spolupráci s nimi opět prezentovat jejich nové úspěchy.

Vojtěch Jirásek, ekonomický diplomat ZÚ Bagdád