عربي  česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu 2021

Informace Českého statistického úřadu k nadcházejícímu sčítání lidu pro české občany žijící v zahraničí

Koho se sčítání týká

Sečíst se musí každý občan a cizinec, který má v České republice trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů. Formulář musíte vyplnit i v případě, že vám byl udělen azyl nebo jste na našem území pobývali o půlnoci z 26. na 27. března. Za nezletilé děti a osoby, které nejsou způsobilé k právním úkonům, jej může vyplnit jiný dospělý člen domácnosti. Sčítání se netýká cizinců, kteří jsou zde na dobu kratší než 90 dnů (například turisté), a zahraničních diplomatů.

Češi v zahraničí

Povinnost sečíst se mají všichni občané České republiky, kteří zde mají trvalý pobyt. Sečíst se musí i ti občané, kteří sice trvalý pobyt v Česku nemají, ale ve skutečnosti v rozhodný okamžik (půlnoc z 26. 3. na 27. 3. 2021) na území České republiky žijí, tj. například se vrátili z ciziny, ale ještě se nepřihlásili k pobytu.

Jinými slovy, každý občan, který má v Česku evidovaný trvalý pobyt (přesněji ho měl o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021), se sčítá. Nezáleží na tom, kde takový člověk ve světě žije, jaké má občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Týká se to většiny českých občanů žijících v zahraničí, protože málokdo si při vystěhování oficiálně ukončuje trvalý pobyt. Občanů žijících v zahraničí, kteří mají pobyt na území Česka ukončený, se sčítání netýká.

Pokud tedy bydlíte v zahraničí a nemáte v České republice trvalý pobyt, ani nebudete v rozhodný okamžik na našem území přítomni, nemusíte vyplňovat sčítací formulář. Pokud bydlíte v zahraničí, ale stále máte trvalý pobyt v Česku, budete muset sčítací formulář vyplnit.

V cizině bude k dispozici pouze elektronický formulář. Distribuce a sběr listinných formulářů v zahraničí probíhat nebudou.

Sčítání online

Elektronický sčítací formulář bude zpřístupněn od 27. 3. do 9. 4.  Sečtěte se na tomto webu nebo v mobilní aplikaci, kterou naleznete v Google Play i App Store pod názvem „Sčítání21“. Kdo se nesečte online, bude muset vyplnit listinný sčítací formulář.

Podrobné informace naleznete na stránkách Českého statistického úřadu.

Letak_Zapojte se do Scitani_15_2_21 (PDF, 511 KB)