česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čeští umělci na Beijing International Art Biennale 2022

Devátý ročník Beijing International Art Biennale, které se v Pekingu koná od roku 2003, proběhl s mírně odsunutým začátkem v Čínském národním muzeu umění v termínu 21. ledna - 15. února 2022. Vystaveno bylo 707 prací 573 výtvarníků ze 117 zemí a regionů.

Hlavními tématy bylo "Světlo života" - v reakci na zážitky a vracející se naději po pomalu ustupující pandemii Covid-19, nebo v kontextu sportovního ducha souběžně probíhajících Zimních olympijských her 2022. Vzhledem k epidemiologickým cestovním i transportním restrikcím se na tento ročník nepodařilo přivézt práce přímo z Česka, a organizátoři také letos zamítli možnost samostatných národních expozic, o kterou se velvyslanectví České republiky původně snažilo. Komise BIAB vybrala nicméně do zvláštní expozice současného evropského umění dvě práce českých výtvarníků působících dlouhodobě přímo v Pekingu. Jednalo se o práci Dan Gajdošové a Jiřího Straky.

Vernisáž proběhla kvůli kovidovým opatřením také jen v omezeném počtu pozvaných. Ale práce našich výtvarníků pak nicméně, vedle malířů a grafiků z dalších 11 evropských zemí, během biennale shlédly v prestižním CNMU tisíce diváků. Děkujeme za skvělou reprezentaci!

Galerie


Beijing International Art Biennale 2022