česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Seminář o situaci na Korejském poloostrově

ZÚ Peking uspořádal  dne 30. května 2016 seminář o situaci na Korejském poloostrově. Seminář proběhl ve spolupráci se ZÚ Pchjongjang v rámci jeho půlročního místního předsednictví EU.

 Jednalo se o společnou debatu velvyslanců či jimi pověřených zástupců ambasád ČS EU, primárně těch s akreditací pro KLDR, které sídlí buď přímo v Pchjongjangu, v Soulu nebo Pekingu. Náplní semináře byla debata o aktuálním dění v KLDR a širším regionu.

Diskuse se zúčastnili diplomaté 24 členských států EU, převážně na úrovni VZÚ, jakož i vedoucí Delegace EU ze Soulu a vedoucí politické sekce Delegace EU z Pekingu. Seminář byl zakončen společným obědem, na kterém s velvyslanci měli o KLDR možnost pohovořit i další přizvaní zástupci ambasád ČS EU a jiných podobně smýšlejících zemí.

Vzhledem k aktualitě tématu KLDR byla debata velice živá. Situace na Korejském poloostrově je totiž v současné době významně diskutována v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy a sankcemi, kterými mezinárodní společnost na akty KLDR reagovala. Pozornost dále přitahuje i nedávný 7. sjezd Korejské strany práce (první po 36 letech) a napjaté mezikorejské vztahy.

Jedná se o druhý seminář tohoto typu, přičemž první se konal v době českého předsednictví EU v roce 2009. Účastníci se nicméně shodli na významu podobných setkání a zájmu pořádat akce v obdobném formátu častěji.