česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
mg_45356
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Tisková konference k připravovaným kulturním událostem

Za velkého zájmu novinářů se 11.dubna 2012 v prostorách Velvyslanectví ČR v Pekingu uskutečnila výjimečná tisková konference věnovaná událostem, které v průběhu dubna a května t.r. představí čínským zájemcům moderní české umění.

Tiskové konference se zúčastnila celá řada významných hostů – Fan Di‘an, ředitel Čínské národní galerie (NAMOC), Alex Gao - zástupce ředitele Today Art Museum, Huang Du – známý kritik umění, český galerista Zdeněk Sklenář a další.

Velvyslanec Libor Sečka zdůraznil význam umění jako prostředku pro vzájemnou komunikaci a dialog. Uvedl další připravované podniky v rámci, v Pekingu již dobře známého, programu "embassyart艺馆" - výstavu umělecké dvojice Jiří Straka a A Qin, koncert českého klavírního virtuosa Pavla Kašpara a květnovou inauguraci první české ženy, která bude v Pekingu vystavovat, malířky a výtvarnice Zdeny Šafky Řehákové. Ředitel Čínské národní galerie (NAMOC) Fan Di‘an nazval české velvyslanectví v Pekingu opravdovou ambasádou umění a kultury. Ocenil tradiční spolupráci a vysvětlil, proč se rozhodl spoluorganizovat výstavu českého klasika, Bohuslava Reynka, v sálech NAMOC (vernisáž bude 30. dubna 2012). Zdeněk Sklenář, dlouholetý iniciátor a propagátor česko-čínského kulturního dialogu, pak společně s dalšími představil nadcházející unikátní výstavu Milana Grygara v pekingské galerii Today Art Museum (vernisáž 27. května 2012).

Jiří Straka společně s A Qin seznámili přítomné se svým projektem otevření nového stánku pro setkávání se s uměním obou zemí – Czech-Chinese Contemporary (CCC) 28.května 2012 v pekingské čtvrti Songzhuang.

Galerie


11.4.2012