česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
zahajeni
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Více spolupráce s říší středu

Modrá obloha a podzimní teploty přivítaly v Pekingu ve dnech 5. až 6. září delegace šestnácti zemí střední a východní Evropy, které v návaznosti na summit předsedů vlád těchto zemí a ČLR ve Varšavě v dubnu tohoto roku vyslaly své zástupce na první jednání národních koordinátorů pro spolupráci mezi těmito státy.

Setkání národních koordinátorů se konalo v souvislosti s pokračujícím naplňováním čínské iniciativy, tzv. Dvanácti opatření na podporu spolupráce mezi ČLR a zeměmi střední a východní Evropy, kterou na summitu ve Varšavě předložil čínský premiér Wen Jiabao.
Během konference národních koordinátorů seznámila čínská strana přítomné Evropany s navrhovanými konkrétními kroky k realizaci zmíněných opatření, na druhé straně národní koordinátoři prezentovali svůj pohled na čínskou iniciativu, možné dvoustranné projekty, podmínky pro investování a rozvoj styků také v kultuře, vzdělávání, podpoře turistiky apod. Účastníky konference přijal také premiér Wen Jiabao, který vyjádřil iniciativě opakovaně podporu a vyzval všechny zúčastněné země k využití potenciálu spolupráce v budoucnu.
Českou republiku zastoupil na konferenci vrchní ředitel sekce mimoevropských zemí Ministerstva zahraničních věcí a současně národní koordinátor pro tuto iniciativu Daniel Koštoval, který ve svém vystoupení podpořil další rozvoj vzájemné spolupráce s ČLR a zmínil oblasti s největším potenciálem. Daniel Koštoval se také setkal se svými protějšky na čínském Ministerstvu zahraničí. Společně se shodli na tom, že v současné době nejsou možnosti dvoustranné ekonomické, investiční, turistické i jiné spolupráce zdaleka plně využívány a obě strany mají zájem přispět k většímu naplnění vzájemné relace v budoucnu.
Také ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg přivítal konání konference národních koordinátorů v tiskovém prohlášení, kde vyzdvihl potřebu vzájemného dialogu a konkrétních kroků ve prospěch obou zemí. Celý text prohlášení MZV přikládáme.

přílohy

_2012_0828_address_of_Director_General_Daniel_Kostoval 48 KB PDF (Acrobat dokument) 13.9.2012

Tiskove_prohlaseni_MZV 31 KB PDF (Acrobat dokument) 13.9.2012

Galerie


"China and Central and Eastern European Countries" 2012, Beijing