česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Peking
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České předsednictví v Radě Evropské Unie 2022 bylo v Pekingu zahájeno „procházkou po kubistické Evropě“

Dne 1. 7. 2022 proběhla v areálu velvyslanectví ČR v Pekingu odpolední akce slavnostního předání rotujícího předsednictví v radě Evropské Unie.

S ohledem na početní limity veřejných akcí kvůli pekingské politice nulové tolerance vůči Covidu-19 se recepce zúčastnili velvyslanci, CDA a.i. a diplomaté všech členských zemí EU, Delegace EU a kandidátských a asociovaných zemí. Hostem byl jako nejužší spolupracovník diplomatů EU vrchní ředitel Evropského odboru MZV Čínské lidové republiky pan Wang Lutong se svými kolegy. Za právě ukončené francouzské předsednictví EU promluvil J. E. velvyslanec Francie pan Laurent Bili. Svůj pohled na nejbližší úkoly čekající v evropsko-čínské relaci shrnul J. E. velvyslanec Delegace EU v Pekingu pan Nicolas Chapuis. S ohledem na jeho odbornost sinologa a vynikající překlady slavného čínského básníka a filosofa Du Fu mu byl společným jménem předán také symbolický portrét jako dar na rozloučenou před jeho odjezdem a odchodem do výslužby. Priority CZ PRES stručně představila Ivana Grollová, CDA a. i. Českého velvyslanectví v Pekingu. Ve vztahu k Číně podtrhla, že i s ohledem na dosavadní postoj Číny k ruské válce proti Ukrajině bude CZ PRES nápomocno při postupném hledání styčných bodů pro další interakci a znovunabývání důvěry mezi EU a Čínou. Jako symbol trvající komunikace, skutečného dialogu a řešení nalezených v rámci transparentních a společně sjednaných pravidel předala vrchnímu řediteli Wang Lutongovi a jeho kolegům první suvenýrové hrnečky s logem CZ PRES 2022.

Odpolední akce byla uspořádána v duchu kubismu a doprovozena výstavou českých a slovenských ukázek kubistické architektury na fotografiích Ester Havlové a Miriam Diopové. Výstavu reprodukcí mnoha evropských kubistických malířů, zprostředkovaly ze svých muzeí a galerií ambasády a kulturní centra různých ČS EU v Pekingu. Filmový klavírní koncert Pavla Voráčka oživil sál ukázkami české kubistické hudby. Módními modely kubistické výtvarnice madame Delaunay se inspirovala skupina módních návrhářek a výtvarníků při centru moderního česko-čínského umění (Czech-China Contemporary Art Centre manželů Aqin a Jiřího Strakových) a krásné – byť kvůli kolapsu mezinárodní lodní i železniční dopravy již poslední - kusy kubistického nábytku a keramiky firmy Modernista vystavila importní společnost Coznap. Za účasti prezidenta společného podniku Škoda China a vice-prezidenta skupiny Volkswagen China pana Thorstena Jaede byla na modelech dobových automobilů zdůrazněna také více než 150tiletá tradice a kvalita českých automobilových výrobků Škoda Auto. Podávalo se mj. české víno firmy Lahofer, pivo Plzeň i koktejly z likérů české značky Fernet Stock a Borovička.

Po ranní průtrži mračen se na nás usmálo i počasí – a přátelská atmosféra nám dodala alespoň na chvíli odhodlání a energii do obtížných úkolů, které české EU předsednictví doma i jinde ve světě, včetně Číny, čekají.

Galerie


Recepce 1.7.2022 CZ PRES