česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká republika aktivně pomáhá v mezinárodním boji proti šíření nemoci COVID-19

Česká republika aktivně přispívá mezinárodnímu úsilí proti šíření nového druhu koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19. V únoru a na začátku března vyslala Česká republika dvě dodávky pomoci do tehdy nejvíce postižené Číny a také jako jedna z prvních přispěla do programu Světové zdravotnické organizace na boj s nákazou. V rámci mezievropské solidarity poskytla Česká republika v březnu a dubnu materiální pomoc Itálii, Španělsku, Slovinsku a Severní Makedonii. Česká republika spolupracuje s partnery z EU na repatriacích občanů a také je aktivně zapojena do příprav společné iniciativy EU ve prospěch rozvojových zemí postižených pandemií.

V únoru vyčlenilo Ministerstvo zahraničních věcí ČR 10 mil. Kč z humanitárního rozpočtu, z nichž 4 mil. byly věnovány na materiální zdravotnickou pomoc pro tehdy nejvíce postiženou Čínu. Ta dorazila přímo do tehdejšího epicentra nákazy, čínského města Wuhan speciálním letem kofinancovaným Evropskou komisí, na jehož palubě byla vedle české přepravená také pomoc poskytnutá dalšími členskými státy EU - Rakouskem, Maďarskem a Slovinskem. Dalšími 6 mil. Kč ČR jako jedna z prvních zemí přispěla na Světovou zdravotnickou organizací vyhlášený komplexní program reakce na COVID-19. Tento program zahrnuje technickou podporu všech postižených zemí i podporu sběru dat a výzkumu léčebných možností.

Na začátku března byla realizována další zásilka materiální zdravotnické pomoci do Číny v celkové hodnotě 8 mil. Kč. Ta obsahovala dary ze strany Kanceláře prezidenta republiky, českých krajů a měst a také firem z České republiky. Tuto dodávku pomoci, kterou do Pekingu přepravil český vládní speciál, osobně předal velvyslanec České republiky v Číně pan Vladimír Tomšík. Na realizaci obou humanitárních dodávek Číně se významně podílelo Velvyslanectví České republiky v Pekingu.

Za pozornost stojí velká vlna solidarity, kterou Číně v boji s koronavirem zejména v průběhu února vyjádřila řada dalších subjektů z České republiky. Vedle poskytnuté pomoci ze strany několika krajů a měst (např. Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, kraj Vysočina nebo město Olomouc) vyvolala velký ohlas zejména veřejná sbírka města Třebíč, do které přispěli občané z celé České republiky. Do pomoci se zapojily i největší české firmy působící v Číně, konkrétně Home Credit, SOTIO nebo Škoda Auto. Stranou nezůstaly ani české univerzity, konkrétně např. Univerzita Palackého. Ke společnému úsilí pomoci Číně přispěla i česká komunita v Číně, která se prostřednictvím České komory CzechCham Shanghai složila na respirátory darované čínským lékařům v deltě řeky Yangtze. Sbírku na pomoc postiženému Wuhanu uspořádal rovněž přední český fotbalový klub SK Slavia Praha. Symbolickou hudební podporu Wuhanu a Číně vyjádřila také Česká filharmonie nebo výrobce klavírů PETROF.

V březnu a dubnu zaslala Česká republika v rámci solidarity uvnitř EU pomoc do Itálie, Španělska a Slovinska. Česká republika také od počátku vypuknutí krize v lednu tohoto aktivně spolupracuje s partnery z EU na konzulární pomoci a zajištění návratů občanů členských zemí EU zpět do jejich vlasti. V první polovině dubna darovala Česká republika 1 milion zdravotnických roušek Severní Makedonii.

Aktivity České republiky jsou plně v souladu s organizací humanitární pomoci Evropské unie pod hlavičkou tzv. Evropského týmu (Team Europe). Balíček schválený Evropskou komisí se zaměří na zranitelné země v Africe, v sousedství EU, v části Asie, Pacifiku, Latinské Ameriky a Karibiku. Jde o kombinaci zdrojů poskytnutých jak institucemi EU, tak i členskými státy EU v celkové výši více než 15,6 miliard euro.

Příprava komplexní společné iniciativy EU ve prospěch rozvojových zemí postižených pandemií COVID-19, se zaměřením na podporu jejich zdravotnických kapacit, ale i na zmírnění sociálních a ekonomických dopadů zohledňuje vyhlášenou globální výzvu OSN. V tomto kontextu připravuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR iniciativu napříč dostupnými humanitárními, stabilizačními, rozvojovými a ekonomickými nástroji, která bude přednostně zaměřena na prioritní země rozvojové a humanitární pomoci ČR.