česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká republika odeslala materiální pomoc Číně k boji s koronavirem

Česká republika odeslala ve čtvrtek 13. února 2020 materiální pomoc Číně k boji s koronavirem. Více než 4 tuny zdravotnického materiálu jsou na cestě z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu do Vídně. Tam bude pomoc naložena do speciálu, který v pondělí 17. února 2020 zamíří přímo do čínského Wuhanu.

Jsem velmi rád, že ČR umí nabídnout rychlou pomoc nejenom peněžní, ale i konkrétní - věcnou a že se v ní uplatňuje české know-how, které je v této oblasti na špičkové úrovni. Materiální pomoc, která dnes putuje do Vídně a následně do Wu-chanu, je složená z výrobků, které byly prakticky obratem k dispozici a nemuselo se čekat na jejich dodání nebo výrobu v řádu týdnů,“ vysvětlil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Materiální pomoc v celkové hodnotě 3,3 milionů korun zahrnuje respirátory, masky, ochranné operační oděvy, rukavice a roušky i dezinfekční prostředky. Ministerstvo zahraničních věcí její dodání připravilo v součinnosti s českými výrobci (Batist, Clinitex, Dina-Hitex, Medica Filter a Nanologix) a v účinné koordinaci s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP).

Ochranné pomůcky budou ve Vídni naloženy do speciálu, který přepraví také pomoc poskytnutou Rakouskem, Maďarskem a Slovinskem. Let kofinancovaný Evropskou komisí pomoc dopraví přímo do Wu-chanu, kde ji převezme Hubei Charity Federation k přímému využití v místních nemocnicích.

„Chci poděkovat za skvělou a rychlou spolupráci Ministerstvu vnitra a českým výrobcům zdravotnických prostředků. Zastavit šíření koronaviru je v zájmu ČR a pomoci těm, kteří o pomoc požádají, je naší povinností,“ řekl Petříček.

Druhou část české pomoci tvoří finanční příspěvek v hodnotě 6 milionů korun na program podpory nejen Číny, ale i dalších postižených a virem ohrožených zemí. Součástí programu vyhlášeného Světovou zdravotnickou organizací je také výzkum a vývoj v oblasti hledání možností léčení a prevence nemoci

Galerie


Czech Aid for Wuhan