česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Pekingu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Den české státnosti 28. září – příležitost k bilancování

Oslavy státního svátku na počest patrona českého státu sv. Václava - Dne české státnosti 28. 9. 2019 – provázelo v Pekingu hned několik akcí. Organizovalo je velvyslanectví ČR se sponzorskou podporou firmy HomeCredit. Akce se setkaly s velkým zájmem specializované čínské veřejnosti i médií, k čemuž nepochybně přispěla účast bývalého prezidenta ČR profesora Václava Klause. První událostí byl finančně-ekonomický seminář. Konal se 25. září v hotelu St. Regis, během oběda na něm vystoupilo několik řečníků z předních ekonomicky zaměřených akademických pracovišť i komerčních finančních institucí. Téma současných globálních výzev ekonomického rozvoje bylo, samozřejmě, nahlédnuto hlavně prizmatem současného stavu Číny. Dne 26. září proběhl odpolední Kulturní salon. Ve velmi přátelské besedě se rekapitulovalo 70 let kulturní spolupráce v oblasti literatury, jazykové vědy a výuky, ale také filmu, divadla a výtvarného umění. Upomínková stříbrná medaile Jana Masaryka vydaná Ministerstvem zahraničních věcí byla udělena pěti vynikajícím představitelů kultury, většinou již z generace žáků těch osobností, které byly oceněny v předchozí dekádě. Třetí příležitostí k přátelskému zamyšlení nad společnými sedmdesáti lety vzájemných diplomatických vztahů byla večerní recepce za účasti nového náměstka Ministerstva zahraničních věcí ČLR J. E. pana Qin Gang.

Bývalý prezident České republiky profesor Václav Klaus zahájil dne 25. září 2019 finančně-ekonomický kulatý stůl pro sedmdesát účastníků z předních čínských institucí. Posluchači byli specialisté na otázky makroekonomiky, bankovních a nebankovních finančních služeb či  pojištění. Za mimořádného zájmu čínských médií navodila bravurní a zároveň otevřená řeč profesora Klause atmosféru kolegiální důvěry. I proto byly další příspěvky věcné a objektivní. Rozhodně přispěly k nezkreslenému vzájemnému pochopení aktuálních podmínek, problémů i perspektiv. Vystoupili vedoucí představitelé Národní akademie ekonomických strategií Čínské akademie sociálních věd (CASS), Ekonomického ústavu CASS, Čínské bankovní asociace, China Construction Bank (patřící mezi desítku největších bank světa, s pobočkami od New Yorku přes Luxemburg a Frankfurt až po Tokio či Sydney), největší světové banky Industrial and Commercial Bank of China nebo Čínské university financí a ekonomie. Své zkušenosti a vizi podnikání v Číně představila také firma HomeCredit, která v oboru spotřebního úvěrování aktuálně představuje téměř třetinu čínského trhu a patří k významným členům Evropské obchodní komory v Číně.

Odpolední Kulturní salon 26. září byl původně zamýšlen jako vyvrcholení úspěšné české účasti na letošním ročníku Pekingského mezinárodního knižního veletrhu. Nakonec se stal příležitostí k mnohem širšímu a velmi srdečnému setkání také pro čínské výtvarné umělce, představitele divadla i filmu, bohemisty a překladatele. Pro čínské publikum a média byla magnetem slavná jména moderních čínských básníků či spisovatelů, jako Jidi Majia (čes. Ťi-ti Ma-ťia), Yan Lianke (čes. Jen Lien-kche), Liu Zhenyun (čes. Liou Čen-jün) nebo Ning Ken (čes. Ning Kchen), ale i filmové režisérky a herečky Xu Jinglei (čes. Sü Ťing-lej) nebo výtvarnice a kurátorky A Qin Kunying Straka (čes. Čchin Kchun-jing). Pod milým vedením české sinoložky a překladatelky Zuzany Li se beseda stala často hlavně emotivním vyznáním a vzpomínáním na zážitky z Čech. Čínské celebrity vzpomínaly na své první dojmy ze setkání s českým humorem a přístupem k životu, na inspiraci, kterou jim přinesli autoři jako Franz Kafka, Jaroslav Seifert, Milan Kundera, Bohumil Hrabal, Ivan Klíma, Miroslav Holub nebo například scénárista Zdeněk Svěrák. Ocenění se dočkala také nová generace zasloužilých bohemistů – profesorka a překladatelka paní Xu Weizhu (čes. Sü Wej-ču) či dlouholetý pedagog a zakladatel několika tříd českého jazyka v různých městech Číny, pan Wang Peng (čes. Wang Pcheng). O významu jazykového porozumění a literatury pro sbližování národů promluvila svým typickým živým stylem legendární  paní profesorka bohemistiky paní Li Mei (čes. Li Mej).

Salon výtvarně doprovodila malá výstava obrazů A Qin Strakové a sochy výtvarníků z okruhu jejího Czech-China Contemporary Art Museum. Velvyslanectví představilo též ukázky českého designu, porcelánu a skla firem Ton, Modernista, Preciosa, Moser, Halama a Eckermann.

Oslavy Dne české státnosti vyvrcholily slavnostní recepcí, při níž přednesli hlavní projevy bývalý prezident ČR profesor Václav Klaus a náměstek Ministerstva zahraničních věcí Číny pro záležitosti Evropy a diplomatického protokolu J. E. pan Qin Gang (čes. Čchin Kang). Zúčastnily se též bývalé velvyslankyně ČLR v Praze a představitelé mnoha institucí a firem, které v uplynulých sedmdesáti letech navazovaly nebo dodnes udržují vzájemnou ekonomickou a obchodní spolupráci.

Třešničkou na dortu byla symbolika přátelství mezi Českou republikou a Slovenskou republikou i po rozdělení Československa. Pan prezident Klaus patří ke státníkům, kteří se svého času výrazně zasloužili o pokojné zvládnutí celého procesu a tedy i trvající dobré vztahy. Velvyslanec Slovenska v Číně, J. E. pan Dušan Bella proto pozval prezidenta Klause k formálnímu přestřižení pásky u zrekonstruovaného sportovního hřiště v areálu, který i po roce 1993 obě země v Pekingu sdílejí. S ohledem na výjimečnost, kterou takto civilizované rozdělení státu v historii představuje, šlo pro čínská média a potažmo i veřejnost nepochybně o přitažlivé a politicky důležité zviditelnění obou našich zemí.

Galerie


Czech Statehood Day 2019