česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: KPR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Návštěva prezidenta republiky v Číně

Ve dnech 25. až 28. dubna 2019 navštívil prezident České republiky Miloš Zeman Čínu, jednal se svým čínským protějškem Xi Jinpingem a zúčastnil se Belt and Road fóra v Pekingu. Prezidenta republiky doprovodila pětice ministrů, včetně vicepremiéra Richarda Brabce a početná podnikatelská delegace. Během návštěvy proběhlo několik důležitých akcí, včetně recepce zahajující oslavy 70. výročí od navázání diplomatických styků, podnikatelské fórum či kulatý stůl o finanční spolupráci. Jednotliví ministři uskutečnili bilaterální jednání se svými protějšky a české a čínské subjekty uzavřely dvacet smluv a dohod. Na závěr cesty se prezident Zeman zúčastnil oficiálního zahájení výstavy Beijing Horticultural EXPO 2019.

Hlavním cílem cesty byla účast Prezidenta Miloše Zemana na druhém ročníku fóra pro mezinárodní kooperaci v rámci Belt and Road (Belt and Road Forum for International Cooperation), kterého se rovněž účastnili prezidenti či premiéři dalších 7 evropských zemí či generální tajemník Organizace spojených národů a generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu.

Následně se prezident osobně sešel 28. dubna se svým čínským protějškem Xi Jinpingem, celkově již po osmé. Spolu s prezidentem republiky se bilaterálního setkání zúčastnila i pětice ministrů – Richard Brabec (vicepremiér a ministr pro životní prostředí), Miroslav Toman (ministr zemědělství), Dan Ťok (ministr dopravy), Marta Nováková (ministryně průmyslu a obchodu) a Antonín Staněk (ministr kultury). Během společného jednání bylo podepsáno Memorandum o podpoře obchodních společností mezi Ministerstvem obchodu a průmyslu ČR a Ministerstvem obchodu ČLR. Navíc došlo k podepsání dokumentu obsahujícího projekty, které již jsou zapojeny do vzájemné spolupráce pod Belt and Road Initiative. Nad rámec bilaterálního setkání prezidentů, se jednotliví ministři bilaterálně setkali se svými protějšky a diskutovali dílčí oblasti vzájemných vztahů.

Na počest zahájení oslav 70. výročí navázání diplomatických vztahů se na velvyslanectví konala slavnostní recepce, které se vedle celé české delegace zúčastnila vicepremiérka Číny Sun Chunlan. Čínská vicepremiérka na recepci podpořila další rozvoj česko-čínských vztahů. Celé události se zúčastnilo na více než 400 hostů, mezi kterými byla i pětice ministrů spolu s náměstky a dalšími významnými osobnostmi české a čínské politické, kulturní či podnikatelské sféry.

Prezident Zeman během své návštěvy Číny rovněž jednal v guvernérem Bank of China, se zakladatelem společnosti Huawei, představiteli CITIC, centrální banky, CBRIC či jedním z nejvlivnějších členů Komunistické strany Wang Huningem.