česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček navštívil Peking a jednal se svým protějškem

Ve dnech 6. a 7. listopadu uskutečnil Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, pracovní návštěvu Pekingu, která navázala na program v Šanghaji a Hangzhou. Během jednodenního programu jednal R. Vondráček se svým protějškem Li Zhanshu a ministrem mezinárodního oddělení ÚV KS Číny. Nad rámec jednání s čínskými představiteli navštívila delegace Beijing Foreign Studies University, kde předseda Vondráček přednášel k vysokoškolským studentům o roli ČR ve střední Evropě a EU.
 

Radek Vondráček během jednání zdůraznil český zájem nadále rozvíjet dialog s ČLR v mnoha oblastech včetně vzdělávání, cestovního ruchu, letectví, kultury, ale i lidských práv. Jednání s Li Zhanshu, předsedou Všečínského shromáždění lidových zástupců, bylo příležitostí potvrdit dobré vztahy mezi zeměmi. Radek Vondráček zdůraznil během jednání se Song Tao, ministrem mezinárodního oddělení ÚV KSČ, že komunikace mezi zákonodárci je nedílnou součástí bilaterálních vztahů a připomněl, že on osobně podporuje, aby byly vztahy kvalitní. Pokud existují problémy, je proto zapotřebí o nich hovořit napřímo, aby nedocházelo k nedorozuměním. V tom spočívá i role vrcholných politických představitelů.

Nad rámec jednání s čínskými představiteli předseda Vondráček navštívil s delegací Beijing Foreign Studies University, na které se vyučuje bohemistika od 50. let 20. století. Během programu promluvil k vysokoškolským studentům (nejen bohemistům) o roli ČR ve střední Evropě a EU. V následující debatě se studenti mimo jiné zajímali o aktuální politický a hospodářský vývoj, včetně například otázky vstupu ČR do eurozóny. Program na univerzitě byl zakončen obědem s rektorem univerzity, prorektorem a děkanem Fakulty evropských jazyků.

Galerie


Vondráček