česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prezident republiky Zeman vedl delegaci ministrů a podnikatelů na pracovní cestě do Číny, ministr Petříček jednal se svým protějškem

Ve dnech 3. až 6. listopadu 2018 navštívil prezident republiky Miloš Zeman Čínu, jednal se svým čínským protějškem prezidentem Xi Jinpingem a zúčastnil se veletrhu China International Import Expo v Šanghaji. Prezidenta republiky doprovodila čtveřice ministrů, včetně ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Vedle bilaterální schůzky prezidentů se ministr Petříček rovněž setkal se svým čínským partnerem a zahájil výstavu Czech Innovation Expo.
 

Prezident Miloš Zeman se 5. listopadu v Šanghaji sešel se svým čínským protějškem Xi Jinpingem, celkově již po sedmé. Prezident Zeman v úvodu jednání ocenil časté schůzky s čínským prezidentem. Prezident Xi pogratuloval ČR k nedávnému stému výročí od vzniku Československa. Vyjádřil přání, aby druhé funkční období prezidenta ČR dál napomohlo zlepšování vztahů obou zemí. Doufá také, že se bude nadále rozvíjet strategické partnerství Česka a Číny.

Prezident ČR během setkání požádal, aby ministři zahraničí obou zemí pracovali na implementaci důležitých bilaterálních aktivit, zejména pak realizaci zasedání mezivládní komise, která vznikla na základě podpisu strategického partnerství mezi ČR a ČLR. Během jednání přijal Miloš Zeman od prezidenta Xi další pozvání do Číny na duben 2019 na summit Belt and Road Initiative.

Bilaterálního jednání se zúčastnili ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministryně průmyslu Marta Nováková, ministr dopravy Dan Ťok a ministr zemědělství Miroslav Toman. U vrcholné schůzky delegací byli také Klára Jurčová, Chargé d Affaires, státní tajemník MZV ČR Miloslav Stašek, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý či šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Další významnou schůzkou bylo bilaterální jednání ministra zahraničí Tomáše Petříčka s šéfem čínské diplomacie Wang Yi. Ministr Petříček připomněl, že země jsou od roku 2016 strategičtí partneři. V této souvislosti nabídl jako možný termín prvního zasedání společné mezivládní komise v rámci strategického dialogu na začátek příštího roku. Dalšími důležitými tématy našich vztahů jsou letectví, zdravotnictví, zemědělství, energetice, kultuře, vzdělávání či cestovním ruchu. 

Vedle témat strategického dialogu a ekonomické spolupráce se rozhovory týkaly i otázky lidských práv. „Skutečné partnerství mezi státy by se nemělo vyhýbat otevřenému projednávání jakýchkoliv témat včetně lidských práv,“ zdůraznil ministr Petříček. Tato diskuse pak by podle ministra Petříčka probíhat na bilaterální i multilaterální úrovni.

Čínský ministr zahraničí Wang Yi ocenil významné příspěvky ČR v rámci Pásma a stezky a formátu 16+1, díky kterým je CN zájem o ČR velký. V reakci na lidskoprávní problematiku ministr Wang ocenil zájem ČR spolupracovat s CN.

Galerie


President delegation at CIIE 2018