česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vzájemné vztahy ČR - ČLR, historie a současnost

(Archivní článek, platnost skončena 21.03.2020.)

Ke vzájemnému uznání mezi Československem a Čínskou republikou došlo dne 18.6.1919. V té době již existoval konzulát Československé republiky v Charbinu a 11.11. 1921 oficiálně zahájil svoji činnost úřad čs. delegáta v Pekingu, který byl zrušen v roce 1931 po zahájení činnosti velvyslanectví. K navázání oficiálních styků mezi oběma zeměmi došlo 5.12.1930 a v roce 1931 zahájilo svoji činnost velvyslanectví ČSR v Šanghaji. V červenci 1933 bylo otevřeno velvyslanectví Čínské republiky v Praze. Jeho činnost, stejně jako činnost čs. zastupitelských úřadů v Číně, byla ukončena po roce 1939, v souvislosti s okupací Československa. Až do té doby tvořily podstatu vzájemných vztahů obchodní styky, které se rozvíjely v duchu Přátelské a obchodní dohody uzavřené v Nankingu v roce 1930. Dne 4.10.1949 Československo uznalo Čínskou lidovou republiku jako jedna z prvních zemí a navázalo s ní diplomatické styky. ČLR ke dni 1.1.1993 uznala Českou republiku. V říjnu 2014 obě země oslavily 65. výročí navázání diplomatických styků.

Velvyslanectví ČR v ČLR : velvyslanec Bedřich Kopecký
Generální konzulát v Chengdu: generální konzul Karel Šrol
Generální konzulát v Šanghaji: generální konzul Michal Kuzmiak
Generální konzulát v Hongkongu: generální konzulka Lucie Nebesářová

Vzájemné vztahy mezi ČR a ČLR se vyvíjejí bez výraznějších problémů v rámci možností, které předurčuje rozdílnost jejich politických systémů a geografické rozlohy. I když ČR je co do velikosti a vlivu na mezinárodní dění s ČLR sama těžko souměřitelná, její pozici posiluje celková mezinárodní váha Evropské unie, jejímž členem je ČR od roku 2004.

V rámci jednotné pozice EU se ČR převážně zapojuje do interakce s ČLR také na multilaterálních fórech - v systému OSN, v rámci jednání EU a ASEAN+3 nebo v rámci činnosti Asijsko-evropského setkání ASEM apod. ČR, spolu s celou EU, realizuje politiku jedné Číny. S Tchaj-wanem nemá diplomatické styky, rozvíjí s ním spolupráci na neoficiální úrovni, především v oblasti hospodářské, obchodní, kulturní, školské, vědecké a turistické.

V dubnu 2004 se uskutečnila oficiální návštěva prezidenta ČR Václava Klause s chotí v ČLR. Tehdejší předseda vlády ČR Jiří Paroubek s delegací navštívil ČLR v červnu 2005. Předseda Státní rady (=vlády) ČLR Wen Jiabao (čes. Wen Ťia-pao) vykonal oficiální návštěvu ČR v prosinci 2005. Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Lubomír Zaorálek s podnikatelskou misí navštívil ČLR v únoru 2006. V září 2006 proběhla v ČLR další krátká pracovní návštěva prezidenta Václava Klause během jeho asijské cesty s podnikatelskou misí. ČR naopak navštívil v dubnu 2006 vicepremiér Státní rady ČLR Hui Liangyu (čes. Chuej Liang-jü) a v lednu 2008 generální sekretář Státní rady ČLR Hua Jianmin (čes. Chua Ťien-min). Bilaterální jednání ministrů zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga a ČLR Yang Jiechi (čes. Jang Ťie-čch´) se uskutečnila krátce po jmenování obou ministrů do funkce, na okraj setkání ministrů zahraničí ASEM v Hamburku v květnu 2007. V říjnu 2008 jednal s ministrem Yang Jiechi také místopředseda vlády ČR pro záležitosti EU Alexandr Vondra na okraj summitu ASEM-7 v Pekingu. V květnu 2009 došlo k setkání premiéra Wen Jiabao s českým prezidentem Václavem Klausem i premiérem Janem Fischerem coby hostiteli summitu EU-ČLR v Praze. Znovu se prezident Klaus setkal  s premiérem Wenem na okraj 8. summitu ASEM v Bruselu 4. října 2010.  Trvá pozvání pro čínského  prezidenta k oficiální návštěvě ČR. V rámci světové výstavy EXPO 2010 navštívilo ČLR několik ministrů ČR.

Meziparlamentní výměny se uskutečňují bilaterálně i prostřednictvím delegací Evropského parlamentu (často s účastí českých poslanců EP).  Ve dnech 20.-31.8. 2010 navštívila ČLR delegace Výboru pro územní rozvoj, místní správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR s předsedou I. Bárkem, vedená místopředsedou Senátu M. Štěchem.
V roce 2011 navštívili ČLR v rámci různých vícestranných akcí např. poslankyně EP O.Sehnalová, poslanec PČR J.Farský a senátoři PČR J.Doubrava a M.Krejča.

Aktivní bilance expertních pracovních návštěv a přímé kontakty mnohých nestátních subjektů včetně univerzit v různých tematických oblastech potvrzují neutuchající zájem obou stran. ČR se velmi úspěšně prezentovala Českým i Pražským pavilonem na EXPO 2010 v Šanghaji, kde národní den ČR 17. května zahajoval tehdejší ministr zahraničí Jan Kohout. Řada akcí souvisejících s expozicí v Šanghaji byla ve spolupráci se ZÚ Peking realizována i v jiných místech Číny, a český pavilon EXPO nakonec odkoupila a u sebe instalovala Farma česko-slovensko-čínského přátelství v provincii Hebei. V rámci 60. výročí vzájemných diplomatických styků proběhly na konci roku 2009 a na jaře 2010 zrcadlově kulturní festivaly Číny v ČR a ČR v Číně. Politické vztahy na nejvyšší úrovni byly několikrát potvrzeny během návštěv ministra zahraničí, předsedy vlády a prezidenta republiky do ČLR v letech 2013 - 2017. Nejvýznamnější cestou do ČR byla oficiální návštěva prezidenta ČLR v březnu 2016.

Hospodářská spolupráce je nadále těžištěm současných česko-čínských bilaterálních styků. Obchodní bilance, i přes výraznou aktivitu na politické úrovni, zůstává nicméně výrazně v neprospěch ČR, mj. i díky byrokratickým překážkám a dalším technickým specifikům čínského teritoria. Podobně jako mnohé další evropské podnikatelské subjekty zůstávají i české střední a menší firmy stále zdrženlivější vůči investicím, obchodní či rozvojové spolupráci v ČLR. Je to výsledek dosavadních neblahých zkušeností se zdejším porušováním patentových práv nebo dalších práv duševního vlastnictví. Proto je náprava v tomto směru jednou z priorit české politické reprezentace ve vztahu k ČLR.

S ohledem na vzájemné proporce a kapacity obou zemí jsou perspektivním směrem česko-čínské spolupráce přímé kontakty mezi kraji a provinciemi a mezi městy. Tímto směrem se ubírají aktivity zejména v posledních letech poté, kdy k tomu vymezily příslušný politický rámec návštěvy na nejvyšší úrovni. Vedle tradičních odvětví se pro vzájemnou spolupráci otevírají nyní také oblasti nových environmentálních a energetických technologií, ale i oblast finančních služeb nebo budování systému zdravotního či sociálního pojištění, v nichž může ČLR i prostřednictvím projektů Evropské komise čerpat ze zkušeností České republiky z její úspěšné ekonomické a sociální transformace.