česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Sekretariát pro spolupráci mezi Čínou a státy východní a střední Evropy

16+1

Formát 16+1, který vznikl z iniciativy Číny, je platforma spolupráce Čínské lidové republiky s 16 zeměmi střední, východní a jihovýchodní Evropy. Vedle České republiky je do ní zapojeno dalších deset členů Evropské unie (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) a pět států mimo EU (Albánie, Bosna, Černá Hora, Makedonie a Srbsko). 

K prvnímu oficiálnímu setkání premiérů šestnácti zemí se svým čínským protějškem došlo 26. dubna 2012 ve Varšavě. Od varšavského jednání se konají každoroční summity představitelů formátu 16+1, které vždy hostí jeden z členských států platformy. Skupina se soustředí na rozvoj v oblastech investic, dopravy, financí, vědy, školství a kultury. Prioritami ekonomické spolupráce jsou rozvoj infrastruktury, ekologicky šetrné technologie a podpora inovací.

Česká republika pojímá platformu 16+1 jako příležitost pro prohloubení široké bilaterální spolupráce s ČLR a doplněk k rozvoji strategického partnerství EU-ČLR. V rámci formátu 16+1 se Česká republika aktivně zaměřuje na témata věnující se civilnímu letectví a zdravotnictví, především v oblasti tradiční čínské medicíny či regulace léčiv. 

Předchozí summity