česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Letní školy slovanských studií 2022

Velvyslanectví České republiky v Pekingu informuje o stipendijních kurzech českého jazyka v rámci Letních škol slovanských studií v roce 2022. Zájemce o kurz žádáme, aby své přihlášky zasílali na adresu beijing@embassy.mzv.cz nejpozději do 12. dubna 2022.

Letní školy slovanských studií jsou studijní kurzy pořádané několika veřejnými vysokými školami v České republice. Kurzy se konají každoročně v průběhu letních měsíců (červenec, srpen, září). Jejich délka se pohybuje od 3 do 4 týdnů. Délku kurzu určuje pořádající škola.

V rámci svých vzdělávacích bloků nabízejí jednotlivé pořádající školy kurzy českého jazyka na různých úrovních pokročilosti, výběrové semináře zaměřené na českou literaturu, kulturu a dějiny, volnočasové aktivity zahrnující divadelní, hudební a taneční představení, exkurze, poznávací výlety apod. 

Kurzy jsou určeny pro zahraniční studenty, odborníky (pedagogy, překladatele, tlumočníky) a akademické pracovníky z oblasti bohemistiky a slavistiky, kteří jsou starší 18 let. Svým širokým záběrem jsou však otevřeny všem zájemcům o český jazyk, literaturu, dějiny a kulturu.

Kurzy v ročníku 2022 pořádají pro zájemce z Číny tyto české univerzity:

  • Univerzita Karlova v Praze (22.07. – 19.08.2022) - 2 stipendijní místa
  • Masarykova univerzita v Brně (23.07.-20.08.2022) - 1 stipendijní místo
  • Univerzita Palackého v Olomouci (16.07.-14.08.2022) – 1 stipendijní místo

Stipendium zahrnuje:

  • ubytování a stravu (snídaně, obědy, večeře);
  • zápisné a výuku;
  • výlety a exkurze;
  • některé Letní školy poskytují i lístky na MHD.

Stipendium nezahrnuje:

  • náklady na mezinárodní dopravu;
  • náklady na pojištění;
  • náklady na vyřízení víza.

Jak se přihlásit?

Přihláška je k dispozici zde:

Součástí přihlášky je také prohlášení, že se zájemce může zúčastnit celého trvání kurzu Letní školy slovanských studií.

Vedle vyplněné přihlášky je potřeba zaslat také:

  • životopis napsaný v češtině nebo angličtině;
  • motivační dopis napsaný v češtině nebo angličtině;
  • oskenovanou kopii cestovního pasu.

Přihláška s přílohami musí být v elektronické podobě zaslána na Velvyslanectví České republiky v Pekingu nejpozději 12. dubna 2022. Přihlášky je třeba zaslat na adresu beijing@embassy.mzv.cz.

Účast na Letních školách slovanských studií jako samoplátce

Zájemci se mohou na Letní školy slovanských studií hlásit také jako samoplátci, kteří si hradí veškeré náklady sami. Informace o přihlášení pro samoplátce jsou k dispozici na internetových stránkách příslušných škol.

Více informací

Více informací o Letních školách slovanských studií včetně odkazů na bližší informace o jednotlivých školách naleznete na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Víza a pandemie COVID-19

Podmínky vstupu a pobytu cizinců na území České republiky naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Režim vstupu na území České republiky v době pandemie nemoci COVID-19 se řídí mimo jiné příslušným ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR. Podmínky vstupu se mohou průběžně měnit. Vybraní uchazeči budou o aktuálních podmínkách včas informováni.