deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Německá ekonomika ve 2. čtvrtletí 2018


Německá ekonomika v I. čtvrtletí 2018 zpomalila o polovinu tempo růstu na 0,3 % (YOY: + 1,6 %), odhad růstu HDP na II. čtvrtletí činí 0,4 %. Příčinou je zejm. propad průmyslové produkce, a to u meziproduktů a spotřebního zboží, naopak výroba investičních statků posílila. Sektorově došlo ke zpomalení ve většině odvětví s výjimkou automotive a farmaceutického průmyslu. Oslabil i zahraniční obchod. Naopak soukromá spotřeba a investice zůstávají hlavními oporami německé ekonomiky. 

V příloze Vám nabízíme přehled německé ekonomiky za 2. čtvrtletí 2018: Aktuální ekonomický vývoj a prognózy; vnější ekonomické vztahy (zahraniční obchod SRN, zahraniční obchod ČR-SRN, přímé zahraniční investice v SRN); podnikatelské a právní prostředí; energetika.

SRN: HDP - národní účty

SRN: HDP - národní účty

Konjunkturální indikátory a indikátory ekonomického sentimentu potvrzují zpomalení tempa německé ekonomiky, avšak i stále solidní stav a konjunkturu. S recesí v horizontu 3 let žádná prognóza nepočítá. Odhady HDP snížily všechny instituty pro tento rok o ca. 0,5 pb na 1,8 – 2,2 %, resp. na 1,5 – 2,1 % pro r. 2019. Pro r. 2020 počítá spolková banka s dalším snížením tempa růstu HPD, a to v hodnotě +1,6 %. Mezi firmami roste nejistota. Očekává se slabší zahraniční obchod (problémy Eurozóny, omezování světového obchodu), naopak soukromá spotřeba a veřejné výdaje budou hlavními oporami růstu HDP. Hrubá tvorba fixního kapitálu by měla růst vzhledem k vysoké míře vytížení kapacit (88 % vs. dlouhodobý průměr 84 %), digitalizaci a nedostatku pracovníků. Stavebnictví dále roste a dosahuje rekordních hodnot, a to i přes kritický nedostatek pracovní síly. Indexy IFO Business Climate a ZEW Konjunkturerwartungen ve II. čtvrtletí dále oslabily, ZEW na nejnižší hodnotu od r. 2012. Akciové indexy DAX a MDAX ve II. čtvrtletí posílily o ca. 5 % (IQ/2018 pokles o 7,5 %), resp. o 0,5 % ( IQ/2018 pokles o 3 %).

Situace na trhu práce se dále zlepšuje (13. rok v řadě!), tj. nezaměstnanost klesá (VI/2018: 5,2 %) a tvorba nových pracovních posiluje, a pokračuje v rekordních hodnotách, zároveň však německé podniky stále více omezuje nedostatek kvalifikované pracovní síly, kterým čelí rovněž rekordních 61 % firem (aktuální šetření DIHK), přičemž v r. 2010 to bylo pouhých 16 %.

Autor: Tomáš Ehler, obchodní rada, Velvyslanectví České republiky v SRN

přílohy

Německá ekonomika ve 2. čtvrtletí 2018 - Newsletter OEU... 766 KB PDF (Acrobat dokument) 22.6.2018