deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: DE
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Německá ekonomika ve III. čtvrtletí 2017

Nabízíme Vám stručnou informaci zahrnující aktuální ekonomický vývoj a prognózy; vnější ekonomické vztahy (zahraniční obchod SRN, zahraniční obchod ČR – SRN, přímé zahraniční investice); podnikatelské a právní prostředí (novinky k minimální mzdě aj.); energetiku; a aktuální dopady migrace na trh práce a sociální systém.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí 2017 pokračovala v silném růstu, HDP si připsal 0,6 % (qoq), a jak jednotlivé indikátory, tak indexy sentimentu potvrzují pokračování, i když o něco slabší, expanze i ve 3. čtvrtletí. Růst je tažen především soukromou spotřebou, dále veřejnými výdaji a zároveň nyní silněji i investicemi do zařízení (zpracovatelský průmysl letos počítá s růstem investic o 7 %, primárně do rozšíření výrobních kapacit) a ve stavebnictví. Pokles nových (velkých) zakázek je považován za dočasný. Nanejvýš příznivé jsou vnější rámcové podmínky (cena ropy, kurz eura, nízké úrokové sazby, vývoj na světových trzích), což potvrzují zářijová optimističtější očekávání exportérů. Trh práce dosahuje rekordně nízké míry nezaměstnanosti (5,8 %) a tvorba nových pracovních míst pokračuje.

Pokračování moderátní expanze německé ekonomiky potvrzují i hlavní indexy ekonomického sentimentu, jejichž hodnoty sice ve třetím kvartálu stagnovaly, resp. mírně poklesly, i tak nicméně zůstávají pozitivní a IFO Business Climate těsně pod rekordní úrovní. Očekávání firem se mírně zhoršila ve zpracovatelském průmyslu a velkoobchodě, naopak maloobchod a zejm. stavebnictví byly v září více optimistické. Prognózy vývoje německého HDP pro r. 2017 zvýšily na 1,9 - 2 % i skeptičtější ekonomické instituty, o zhruba 1,8 – 2 % by měl HDP růst i v letech 2018-2019, při zohlednění změny politiky ECB a posílení eura.

V neděli 24. 9. 2017 se konaly volby do Německého spolkového sněmu, ve kterých zvítězila CDU/CSU (33 %) před SPD (20,5 %), AfD (12,6 %), FDP (10,7 %), Die Linke (9,2 %) a Zelenými (8,9 %). Němečtí sociální demokraté vyhlásili odchod do opozice, zbývá jediná varianta většinové vlády, koalice CDU/CSU-FDP-Zelených (tzv. jamajská, černo-žluto-zelená koalice) pod vedením A. Merkelové. Ta je však ze strany podniků a ekonomů spojována s obavami kvůli značným programovým rozdílům, zejm. v energetice a ochraně ŽP, dopravě, ale i v agendě EU. Vnitřní i hospodářská politika SRN bude za této konstelace méně stabilní a méně vypočitatelná. Akciový index DAX v průběhu července a srpna oslabil o 5 %, v září se však vrátil na hodnoty okolo 12 600b, index MDAX nejprve stagnoval a v září si připsal 4 % a dosáhl 25 700b. V reakci na výsledek spolkových voleb však oba indexy – reflektujíce výše zmíněné obavy - mírně ztratily.

Autor: Tomáš Ehler, obchodní rada, Velvyslanectví České republiky v SRN

přílohy

Německá ekonomika ve III. čtvrtletí 2017 - Newsletter... 517 KB PDF (Acrobat dokument) 3.10.2017