deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Německá ekonomika ve III. čtvrtletí 2018


Německá ekonomika ve II. čtvrtletí 2018 překvapivě vzrostla o 0,5 % (YOY: + 2,3 %), a to díky silné domácí poptávce, především soukromé spotřebě a také výraznému zvýšení veřejných výdajů. Posílily však i investice do strojů a vybavení (+ 0,3 %) a ve stavebnictví (+ 0,6 %). Odhad růstu HDP na III. a IV. čtvrtletí podle Spolkové banky však počítá se zpomalením na 0,4 % resp. 0,3 %, naopak mnichovský ifo Institut na základě informací z podnikové sféry predikuje zachování současného tempa růstu i pro 3Q.
Hlavní impulzy vzejdou opět ze soukromé spotřeby, která reflektuje vysoké růsty mezd (YOY v 2Q: + 3,2 %), resp. rekordně dobrou situaci na trhu práce, která se však v prvním pololetí nevyvíjela tak dynamicky jako v r. 2017. Stavebnictví by mělo pokračovat v boomu. Naopak pro II. pol. r. 2018 Spolková banka neočekává od zpracovatelského průmyslu příspěvek k růstu národního hospodářství. Důvodem je jak pokles poptávek, který v červnu zaznamenal – 4 % (- 2,8 % domácí poptávky a zejm. – 5,9 % ze zemí mimo EMU), ale i nadále vysoká míra využití výrobních kapacit a prohlubující se nedostatek pracovní síly.

Konjunkturální indikátory a indikátory ekonomického sentimentu, které ve II. čtvrtletí klesaly, v závěru léta posílily – zatímco IFO Business Climate zůstává nad dlouhodobým průměrem, ZEW zůstává hluboko pod ním. Očekávání firem a analytiků se mírně zlepšila, a to zejména v automotive. Rizikem zůstávají mj. ohrožení světového obchodu i zhoršení situace na třetích trzích (Turecko, sankce proti Íránu aj.), naopak situace v Eurozóně přispěla v tomto ohledu pozitivně. Akciové indexy DAX a MDAX si v červenci a srpnu připsaly + 1,5 % (IIQ/2018 + 5 %), resp. + 4 % (IIQ/2018 +0,5 %). Odhady HDP pro tento rok zůstávají na hodnotách, které byly sníženy na jaře, a to 1,8 – 2,3 %, resp. na 1,5 – 2,1 % pro r. 2019. Pro r. 2020 počítá spolková banka s dalším snížením tempa růstu HDP, na 1,6 %.

Autor: Tomáš Ehler, obchodní rada, Velvyslanectví České republiky v SRN

přílohy

Německá ekonomika ve III. čtvrtletí 2018 727 KB PDF (Acrobat dokument) 5.9.2018