deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Wikipedia DE
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

SRN zavede barevnou škálu pro kvalitu potravin

Zelená, žlutá nebo červená: Němečtí spotřebitelé by měli brzy snadněji rozeznat, jak zdravé jsou jejich potraviny. Pomoci by jim přitom měla barevná škála (tzv. Nutri-Score) na obalech potravin. Spolková ministryně zemědělství a výživy Julia Klöckner se chce inspirovat u francouzského modelu.

Inspirace z Francie

Po dlouhém sporu o dodatečném označování cukru, tuku a soli na obalech potravin se spolková ministryně zemědělství výživy Julia Klöckner rozhodla o systému pocházejícím z Francie. Byl to jednoznačný vítěz v průzkumu mezi spotřebiteli, kde se ukázalo, že pro zavedení „semaforu škodlivosti“ v SRN se vyjádřilo 57 % dotázaných.

Velká poptávka z řad veřejnosti

V SRN podle Spolkového ministerstva zemědělství a výživy trpí 47 % žen, 62 % mužů a 15 % dětí nadváhou. Příliš mnoho cukru, tuku a soli zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky, kterou onemocní v SRN 10% obyvatel ročně. Svazy spotřebitelů a lékaři již dlouho požadují silnější osvětu, Asociace pediatrů uvítala zavedení loga tzv. Nutri-Score. Zároveň požadují nezbytný zákaz reklamy na potraviny určené speciálně pro děti (cukrovinky, sladkosti a fast food) a ve školách zákaz prodeje sladkých nápojů.

Semafor škodlivosti

Logo tzv. Nutri-Score zahrnuje obsah cukru, tuků a soli, stejně jako doporučené složky (vláknina nebo bílkovina) v celkovém obsahu produktu. Na pětibodové stupnici od „A“ po „E“ a barevném rozlišení (od tmavě zeleného „A“, přes vyváženější žluté „C“, až po červené „E“, které je nejhorší) je odpovídající písmeno zvýrazněno (viz grafika). Účelem nového loga je doplnit povinnou nutriční tabulku platnou pro celou EU, která je obvykle vytištěna na zadní straně balení. První produkty jsou již k dispozici v německých supermarketech.

Používání loga tzv. Nutri-Score by mělo být podle nového právního rámce dobrovolné, avšak s jednou podmínkou - tzv. semafor škodlivosti má být uveden na přední straně balení. Pro mnoho spotřebitelů je transparentnost a bezpečnost potravin při nákupu rozhodující. Nové označení by proto mělo na první pohled poskytnout základní informaci o škodlivosti či obsahu zdraví prospěšných látek.

 

Zdroj: FAZ, Spiegel online

 

Tereza Petráňová, ekonomická místní síla, Velvyslanectví ČR v Berlíně