deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Bern
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Byznys snídaně s ministrem Tomášem Petříčkem

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček podporuje české firmy v jejich expanzi na zahraniční trhy. Uvědomuje si, jak veliký význam má pro naši zemi zahraniční obchod. Během své oficiální návštěvy Švýcarska dne 6. října 2020 se proto u pracovní snídaně sešel s vybranými švýcarskými a českými podnikateli, kteří na švýcarském trhu působí. Velvyslanectví České republiky v Bernu, které snídani hostilo, pozvalo zejména zástupce firem činných v oblasti moderních technologií.

Ministr Petříček seznámil v úvodu všechny přítomné s cíli své návštěvy ve Švýcarsku. Stručně shrnul česko-švýcarskou relaci, ve které zaujímá ekonomická spolupráce klíčové postavení. V následné debatě se pak přítomní zaměřili především na problematiku telekomunikací, 5G sítí, IT projektů, digitálních inovací a farmacie. Dotkli se však i dalších vážných témat, která s novými technologiemi souvisí – vzdělávání, životního prostředí, vztahu Evropské unie a Švýcarska či důležitosti fungujícího multilaterálního systému a role, kterou v něm sehrávají některé státy.

Švýcarsko je nejen 6. největším investorem v České republice a naším 16. nejvýznamnějším obchodním partnerem, ale jako nejinovativnější země světa i vzorem, který by mohlo mít smysl následovat při naplňování inovační strategie, přijaté vládou České republiky v roce 2019. Proto se chce Česká republika do budoucna v bilaterálních vztazích více zaměřit na moderní a inovativní oblasti ekonomické činnosti, které mají největší potenciál pro vzájemně výhodnou spolupráci.

Jak pracovní snídaně s podnikateli, tak i následné jednání ministra Petříčka s ministrem zahraničních věcí Švýcarska Ignazio Cassisem potvrdily správnost této úvahy. Švýcarsko hodlá vybudovat ze Ženevy mezinárodní digitální hub a navrhlo České republice, aby se na jeho vzniku podílela. Nové technologie a digitalizace tak představují nadějnou oblast česko-švýcarské spolupráce, v níž si máme vzájemně co nabídnout. 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista ZÚ Bern

Galerie


Byznys snídaně s ministrem Tomášem Petříčkem