deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Zdeněk Eliáš
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká společnost K.B.K. fire, s.r.o. testuje tunely ve Švýcarsku svou unikátní kouřovou metodou.

Dne 27. srpna prováděla ostravská firma K.B.K. fire, s.r.o. řadu kouřových testů ve švýcarském tunelu Sachseln. Tunel prošel nedávno kompletní rekonstrukcí a v rámci ověření funkčnosti požárně bezpečnostních zařízení ho pracovníci české firmy přijeli otestovat svou jedinečnou patentovanou metodou. Ta spočívá ve využití generátorů kouře k následné reakci požárně bezpečnostních systémů. Zkoušek se zúčastnil i ekonomický specialista velvyslanectví ČR v Bernu Zdeněk Eliáš.
 

Cestovali jste někdy po Švýcarsku autem, autobusem nebo vlakem? Pak jste nepochybně zaznamenali, že místní dopravní síť je přímo „prošpikovaná“ tunely. Ty jsou v hornaté švýcarské krajině nezbytností a svědomití Švýcaři přikládají jejich bezpečnosti velký význam. Není proto divu, že provádění bezpečnostních testů svěřují jen těm nejlepším z nejlepších.

Zástupce švýcarské firmy Tunnelventilation.Pro Ing. Petr Pospíšil vedl celou řadu projektů nejen ve Švýcarsku. Jeho společnost se zabývá havarijní ventilací tunelů po celém světě. Ke kouřovým testům v tunelu Sachseln si opět povolal K.B.K. fire, s.r.o. osvědčenou společnost z Ostravy. „Jejich patentovaná aerosolová metoda je, co se týče potřebného kouřového efektu a bezpečnosti, nejlepší na světě“, sdělil český rodák Petr Pospíšil. Uvedl také, že další známá společnost, která pochází z Finska a také provádí kouřové testy tunelů, údajně nedosahuje ani z poloviny tak dobrých výsledků.

Společnost K.B.K. fire, s.r.o. se zabývá projekční činností v oblasti zajišťování preventivní požární ochrany již 15 let. Je výrobcem zařízení pro odvod kouře a tepla, systémů kouřových zábran a také požárních rolet. Zajišťuje komplexní služby v oblasti požární bezpečnosti tunelů a rozsáhlých staveb. Zabývá se také vývojem a výzkumem v oblasti požární bezpečnosti objektů, přičemž systém zkoušek větrání za použití horkého kouře pomocí aerosolu je patentovaný pro použití v EU.

Tato patentovaná metoda byla použita i ve švýcarském tunelu Sachseln. Vizualizační zkoušky požárního větrání byly zahájeny po uzavření tunelu ve večerních hodinách za účasti švýcarských zástupců a odborných pracovníků Spolkového dopravního úřadu (Bundesamt für Strassen - ASTRA), zastupitelů města Sachseln, firem SISAG, HBI Haerter, NAY a majitele švýcarské firmy Tunnelventilation.Pro Ing. Petra Pospíšila.

Pracovníci firmy K.B.K. fire, s.r.o. projížděli speciálně upraveným vozidlem předem naplánovanou trasu tunelu. Na přesně určených a označených stanovištích provedli postupně statické a pohybové kouřové testy. Zároveň měřili proudění vzduchu před a po aktivaci požárních čidel. Pět po sobě jdoucích zkoušek, jejichž cílem bylo otestovat bezpečnostní systémy tunelu, trvalo až do ranních hodin.

Každý test začínal odpálením aerosolových náloží v zadní části vozu. Zhruba dvoumetrový plamen a následný oblak dýmu tak věrně, ale bezpečně, demonstroval autohavárii s následným požárem přímo v tunelu. Kouřová a tepelná čidla následně aktivovala požární větrání a veliký oblak dýmu byl během pár minut odsán ventilací ven. Zkušební kouř je zdravotně nezávadný, nezanechává žádnou stopu, a proto se v uměle vytvořeném dýmu – aerosolu mohli všichni přítomní bez větších problémů pohybovat a provádět potřebná měření včetně dokumentace naměřených hodnot a výsledků.

S K.B.K. fire, s.r.o. plánuje Velvyslanectví České republiky v Bernu spolupráci na projektu ekonomické diplomacie v roce 2020. Tato úspěšná ostravská firma pořádá každoročně v Rožnově pod Radhoštěm mezinárodní konferenci na téma Požární bezpečnost tunelů. V roce 2019 se tato konference konala 25. až 26. září.       

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista Velvyslanectví České republiky v Bernu.

Galerie


Kouřové testy K.B.K. Fire