deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Zdeněk Eliáš
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká účast na největším veletrhu inovací v Curychu

Velvyslanectví České republiky v Bernu představilo ve spolupráci s agenturou CzechInvest a HST Obchodní komorou Švýcarsko-Česká republika české IT firmy na největším veletrhu inovací v Curychu.
 

Ve dnech od 1. až 3. října 2019 se v Curychu-Oerlikonu konal největší švýcarský veletrh inovačních technologií Business Innovation Week (BIW). Za podpory Velvyslanectví České republiky v Bernu, agentury CzechInvest a HST Obchodní komory Švýcarsko – Česká republika se na BIW představily čtyři české firmy, které nabízejí špičková řešení v oblasti IT a digitálních technologií – Creative Dock, JHV-ENGINEERING, Pixelmate a Qusion.

Mnohaměsíční přípravě předcházel důležitý výběr relevantního veletrhu, kde by bylo možné nejlépe představit špičkové české IT firmy nejen švýcarským zájemcům. BIW se v mnoha ohledech jevil být nejlepší volbou, a proto jsme se rozhodli právě pro něj.

Hosté českého stánku obdrželi jako benefit vstupenky na veletrh a ušetřili tak na vstupném nemalé peníze. Této výhody využili i zástupci několika českých společností, které mají rovněž zájem expandovat na švýcarský trh a přijeli do Curychu náš stánek navštívit.

Celý veletrh byl rozdělen do několika samostatných částí. Hlavní hala s názvem Live Experience @Halle 622 nabízela návštěvníkům přes 100 stánků firem, které představovaly své inovativní produkty a služby. V druhé hale pod názvem Future-Conference @Stage One probíhal bohatý program v podobě konferencí, odborných přednášek a panelových diskuzí. Jednalo se o další vhodnou příležitost navázat kontakty s potenciálními partnery. Součástí veletrhu byly také zóny s názvem Academy a Afterwork, kde probíhala zejména odborná školení, konzultace a testovací zkoušky moderních robotů.

Každý den veletrhu byl jinak tematicky zaměřen. Do středu pozornosti se tak postupně dostaly řízení, technologie ve službách, fintech, marketing, prodej a reklama.  

Český stánek obstál v náročné konkurenci na výbornou. Svou rozmanitostí, nabídkou i profesionálním přístupem všech zúčastněných jasně vyčníval a po celou dobu konání veletrhu tak patřil k nejnavštěvovanějším. Pozitivní roli sehrála i podpora ze strany státu, kterou měl díky projektu ekonomické diplomacie PROPED český stánek jako jediný z přítomných.

V první veletržní den navštívila český stánek velvyslankyně České republiky paní Kateřina Fialková, která u příležitosti zahájení veletrhu pořádala v nedalekém Českém domě Curych číši vína pro česko-švýcarskou podnikatelskou veřejnost. Paní velvyslankyně hosty osobně přivítala a po krátkém projevu měli všichni prostor k dalším neformálním debatám nebo k seznámení se s činností České školy bez hranic, která v Českém domě Curych také působí.

Veletrh BIW byl po organizační, designové i programové stránce zajištěn velmi dobře. Zasloužil by nicméně lepší termín – na přelomu září a října jsou ve Švýcarsku třítýdenní školní prázdniny – i větší návštěvnost a zájem ze strany veřejnosti. Skutečností však je, že trend veletrhů, i těch zavedených a tradičních, ve Švýcarsku všeobecně klesá. Je proto velmi důležité vybrat ten správný, do kterého se vyplatí investovat energii, čas a peníze.

Ať tak či onak, Creative Dock, JHV-ENGINEERING, Pixelmate a Qusion udělaly velký dojem a své partnery si ve Švýcarsku našly. Tyto firmy byly nejen chloubou českého stánku na veletrhu BIW, ale v duchu vládní inovační strategie i výbornou praktickou prezentací České republiky jako země budoucnosti.

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Bernu       

Galerie


BIW 10 2019