deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Shutterstock
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České firmy dobývají Švýcarsko

Švýcarsko je atraktivní nejen pro milovníky přírody, sýra a čokolády, ale i pro investory z celého světa. Dá se považovat za určitou metu, o jejímž dosažení sní nejeden z nich. Nejedná se vždy jen o motivaci v podobě finančního profitu. Získané reference k produktu či službě a jistý firemní status jsou často ještě cennější. Takový švýcarský punc kvality. Mít adresu své firmy ve Švýcarsku a působit na zdejším trhu také vypadá dobře. Nejvyšší liga však není pro každého. 

Mají dnes český a švýcarský trh vůbec něco společného? Odpověď zní ano: oba kromě jiného nabízejí zahraničním investorům bezpečné a stabilní prostředí v samém srdci Evropy. Nabídka kvalitní pracovní síly, vysoká životní úroveň a stabilní ekonomická situace hrají důležitou roli při rozhodování švýcarských společností o vstupu na český trh již řadu let. Švýcarsko si v těchto parametrech vede možná nejlépe na světě, a proto samo vyhledává podobné zahraniční trhy.

Veliký rozdíl mezi oběma zeměmi pak je především ve výši počátečních a provozních nákladů. Pro českou firmu je švýcarský trh mnohem dražší než ten český pro švýcarskou. I přesto si naše firmy budují ve Švýcarsku stále silnější pozici a renomé a zejména v posledním desetiletí jsou mimořádně úspěšné. Přirozeně tak ztělesňují vyspělé, moderní a sebevědomé Česko, které je nejen Švýcarsku rovnocenným partnerem. Proto je nám potěšením několik z nich pro inspiraci představit. 

Češi kupují švýcarské společnosti

Začněme úspěšnou telekomunikační společností Suntel, která ve Švýcarsku působí přes deset let a v roce 2019 koupila zavedenou místní firmu Enkom. Suntel poskytuje komplexní služby v oblasti mobilní a pevné telekomunikační infrastruktury. Spolupracuje s místními mobilními operátory a postupně se z něho stal důležitý a silný hráč na poli telekomunikací. 

V roce 2019 začala psát švýcarskou kapitolu své historie i další úspěšná česká firma, Creative Dock. Dva roky po svém příchodu do Švýcarska otevřela svou kancelář v Curychu a v Sionu a koupila za 70 miliónů korun švýcarskou společnost Spark Works, která se zabývá uváděním nových produktů a služeb na trh.

Výrobce nemocničních lůžek LINET Group v roce 2020 koupil tradiční švýcarskou distribuční a servisní společnost Bigla Care AG, jejíž historie sahá až do roku 1904. Pokud budete muset ve Švýcarsku náhodou ulehnout na nemocniční lůžko, bude to s největší pravděpodobností právě český Linet.

Odkoupení švýcarské společnosti Porzellan Langenthal AG českou firmou G. Benedikt Karlovy Vary v roce 2002 je bezesporu jednou z největších akvizic v českém porcelánovém průmyslu.  Kuriozní je, že původně v roce 1992 českou porcelánku koupila světoznámá švýcarská firma Keramik Holding AG Laufen, která však zkrachovala. Následně česká společnost Polyflex firmy G. Benedikt i Porzellan Langenthal odkoupila a tím je zachránila.   

Rodinná firma Siko koupelny a.s. získala v roce 2021 za 150 mil. korun švýcarskou společnost Swiss Aqua Technologies, která drží patenty na mimořádně úsporné toalety. Společnost Siko koupelny a.s. se tak zařadila mezi světové inovativní výrobce, jejichž produkty drží krok se současným trendem udržitelnosti a ochrany životního prostředí.

Ve výčtu pak nesmí chybět ani Česká Zbrojovka Group a Czechoslovak Group, které se dostaly až do nejužšího finále tendru, v němž se společně s Italy a Nory ucházely o švýcarský státní podnik na výrobu munice RUAG Ammotec. I když nakonec nezvítězily, svědčí jejich účast v tendru o kvalitě české obranné produkce i o schopnosti českých firem ucházet se o zakázky strategického významu.  

České technologické firmy ve Švýcarsku bodují

České technologické firmy patří ke světové špičce. Nepřekvapivě se jim proto daří prosazovat i ve Švýcarsku.

Unicorn, jedna z největších českých softwarových firem, působí ve Švýcarsku v oblasti energetiky a do budoucna by ráda pronikla i na zdejší trh s elektromobilitou. Své aktivity plánuje Unicorn rozšiřovat také v Lichtenštejnsku.

V roce 2022 vstoupila na švýcarský trh s cloudovými službami progresivní česká firma TrustSoft. Aby se dostala blíž místním zákazníkům a partnerům, otevřela v Curychu svou švýcarskou pobočku. Tento krok mimochodem doporučujeme každé české společnosti, která má o Švýcarsko vážný zájem.

Svou pobočku má ve městě Winterthur již bezmála 10 let také známá česká společnost ABRA software, která místním firmám nabízí svá softwarová řešení. Za tak dlouhou dobu nasbírala opravdu bohaté a cenné zkušenosti s místním prostředím.

Zásluhou české firmy MapTiler jezdí švýcarské vlaky již několik let podle českých map. A Švýcarské spolkové dráhy SBB si spolupráci s MapTiler pochvalují. Díky tomu, že firma založila ve Švýcarsku společnost Klokan Technologies GmbH, dostala se mezi deset startupů, které v roce 2019 vyslalo Švýcarsko do Silicon Valley jako své technologické reprezentanty.

Česká virtuální a rozšířená realita se šíří i pod Alpami

V roce 2017 vznikl v Lausanne startup Creal, který se věnuje vývoji a výrobě 3D brýlí pro virtuální a rozšířenou realitu. Jeho čeští zakladatelé získali první peníze od švýcarských investorů již rok po založení společnosti.  Dohromady pak získali od investorů, v rámci půjček od švýcarské vlády a také díky unijní podpoře z programu Horizon Europe zhruba 330 milionů korun.

Ryze české kořeny má i v Bernu působící firma UpVisual.  I ona nabízí své služby a komplexní řešení na poli virtuální a rozšířené reality. Mimo jiné oblasti se zaměřuje na tradiční švýcarský hodinářský průmysl.

Švýcarská adresa vypadá dobře

O tom, že švýcarská adresa vypadá dobře, ví i úspěšná biotechnologická společnost SOTIO působící v oblasti vývoje léků proti rakovině.  Ta svoje kanceláře otevřela v „hlavním městě farmacie“ Basileji, a to přímo ve švýcarském inovačním parku NOVARTIS CAMPUS.

Loterijní společnost Allwyn Entertainment (dříve Sazka Entertainment), která patří do skupiny KKCG, přesunula v roce 2022 svoje sídlo firmy do Lucernu. Pokud vstupujete na americkou burzu, švýcarská adresa má v New Yorku prostě lepší zvuk.

 

Inspiroval Vás některý z výše zmíněných úspěšných příběhů? Máte zajímavý nápad nebo projekt? A chcete ho realizovat ve Švýcarsku, nebo do Švýcarska expandovat? Pak můžeme svůj další článek napsat třeba právě o Vás. Proto neváhejte kontaktovat Velvyslanectví ČR v Bernu nebo české honorární konzuláty v Basileji, Curychu, Lausanne či Vaduzu. My Vás rádi seznámíme s možnostmi asistence a spolupráce v rámci ekonomické diplomacie, stejně jako jsme to učinili v případě mnoha dalších firem, z nichž o některých jste si právě přečetli.

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Bernu