deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Bern
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Druhé výroční česko – slovenské sympózium v Curychu

V pátek 9. září 2022 pořádal spolek CometX – Come and Meet Slovak and Czech Expats in Switzerland – za přispění ZÚ Bern a velvyslanectví Slovenské republiky v Bernu druhý ročník konference s názvem Slovak and Czech Annual Symposium (SCAS) Zurich 2022. Akce pořádané na přední švýcarské technické univerzitě ETH Zurich se zúčastnilo 160 českých a slovenských vědců, podnikatelů a studentů především z oblasti přírodních věd, medicíny, počítačových věd a ekonomie. Konferenci zahájili velvyslanci ČR a SR Kateřina Fialková a Alexander Micovčin.

Velvyslankyně Fialková ve svém úvodním vystoupení zdůraznila, že síla a úspěchy české vědecké komunity ve Švýcarsku jsou tou nejlepší prezentací Česka jako úspěšné a moderní země, plně integrované do západních politických a ekonomických struktur. Více než 30 let po Listopadu 1989, osmnáct let po našem vstupu do EU a během právě probíhajícího druhého předsednictví ČR v Radě EU jsou úspěchy nové vědecké a podnikatelské generace Čechů ve Švýcarsku dokladem toho, že jsou schopni se prosadit i v tak mimořádně náročném konkurenčním prostředí, jaké panuje právě ve Švýcarsku. Inspirace pro nastupující generaci, stejně jako ochota přenášet získané zkušenosti, vědomosti, kontakty i podnikatelské aktivity zpět do ČR jsou klíčovým pozitivním rysem. Vědeckou a podnikatelskou komunitu, která se na SCAS Zurich 2022 sešla, označila za ty nejlepší vyslance ČR ve Švýcarsku a za spolupracovníky na úkolu, o který jde i naší zahraniční politice – tedy na šíření dobrého jména ČR v zahraničí.

Svůj výzkum či svou práci představily z českých účastníků např. mladá vědkyně Zuzana Šedivá, přední místní bloggerka a influencerka Hana Hurábová, či zástupkyně spolku Czexpats in Science Vladimíra Petráková. Hlavní hvězdou konference byl Daniel Stach (přes online připojení z Prahy) z vědecké redakce České televize. Populární moderátor pořadu Hyde Park Civilizace zdůraznil význam popularizace vědy a vyzval zúčastněné akademiky, aby právě přiblížení svých badatelských úspěchů široké veřejnosti nepodceňovali a soustředili se na ně.

Jedna z profilových akcí ambasády v Bernu propojila ekonomickou, veřejnou a vědeckou diplomacii, včetně prioritních témat, jako jsou digitální technologie, zdraví a biomedicína. Rychlé a úspěšné přenášení badatelských objevů a vědeckých posunů do sféry praktické a komerční využitelnosti tvoří základní rámec celého projektu SCAS.

Galerie


Druhé výroční česko–slovenské sympózium v Curychu