deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Bern
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference českých a slovenských vědců v Curychu

Na vysoké škole ETH v Curychu se v pátek 10. září 2021 konal první ročník konference Slovak and Czech Scientific MeetUp, která si dala za cíl propojení studentů a vědců obou zemí žijících ve Švýcarsku, sdílení zkušeností a navazovaní nových partnerství.

Na konferenci, kterou zaštítil profesor ETH Peter Molnár, vystoupili s přednáškou v Curychu působící Jana Šponarová z firmy NEBION, Petr Čejka z Institutu pro výzkum v biomedicíně v Bellinzoně, nechyběl ani Michal Konštacký z Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals v Basileji, zástupce společnosti ABRA Software AG Martin Langpaul a řada dalších známých českých a slovenských odborníků a studentů švýcarských vysokých škol.

Jedním z témat byly i praktické aspekty života v zahraničí, propojování osobního a pracovního života, faktory, ovlivňující návrat do vlasti i snaha podělit se s místní vědeckou obcí o nabyté zkušenosti a know-how.

Potvrdilo se také, že česko-švýcarské vztahy ve vědě a aplikovaném výzkumu jsou perspektivní, řada firem otevírá zahraniční pobočky v České republice a má zájem o nové vysoce kvalifikované zaměstnance.

Konference se konala za podpory Velvyslanectví ČR v Bernu, které se hodlá zapojit i do přípravy následujícího ročníku. Všechny vystupující i s tématem přednášek naleznete na webových stránkách konference SCSM.

Galerie


Konference českých a slovenských vědců v Curychu