deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Bern
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lichtenštejnsko sází na blockchain a Češi jsou u toho

Lichtenštejnsko a Švýcarsko mohou být pro české firmy, které s blockchainem pracují, ideální destinací. Stejně jako pro stovky dalších z celého světa. Potenciál obou zemí potvrdila jednání českých firem při účasti na mezinárodním summitu ve Vaduzu.

Velvyslanectví České republiky v Bernu ve spolupráci s Crypto Country Association Liechtenstein a agenturou CzechInvest připravilo v rámci akce Token Summit 2022 ve Vaduzu prezentaci českých firem a asociací z oblasti blockchainu a fintechu pod názvem „Czech-Liechtenstein Blockchain Day 2022“. Šlo o historicky první projekt ekonomické diplomacie PROPED v Lichtenštejnsku. Díky finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR mohla naše ambasáda na tak významné akci zřídit vlastní prezentační stánek a představit sedm českých firem a dvě asociace.

Jak jsme před nějakou dobou informovali, vstoupil dne 1. ledna 2020 v Lichtenštejnsku v platnost komplexní blockchainový zákon o nakládání s digitálními aktivy. Lichtenštejnsko se díky němu stalo první zemí světa, která vytvořila právní základ pro tokenovou ekonomiku. „Tahounem“ tohoto zákona byl lichtenštejnský právník Thomas Nägele přezdívaný také Dr. Token. A právě tento světově uznávaný odborník pořádal pod hlavičkou své asociace a s podporou lichtenštejnské vlády ve dnech 12. a 13. října 2022 první ročník prestižního tokenového summitu ve Vaduzu.

Jelikož v Česku působí řada prvotřídních firem, které s blockchainem pracují a tuto technologii dál vyvíjejí, vynakládá naše velvyslanectví dlouhodobě úsilí, aby se tato skutečnost dostala v Lichtenštejnsku a Švýcarsku do širšího povědomí a přispěla tak k prezentaci Česka jako moderní, technologicky vyspělé a do budoucna orientované země, s níž má smysl spolupracovat v oblastech s vysokou přidanou hodnotou. Dnes s jistotou víme, že v tomto ohledu byl Token Summit 2022 ve Vaduzu správná volba. S organizátorem jsme se domluvili na vzájemné spolupráci s cílem propojit české firmy a asociace s těmi lichtenštejnskými. Na akci samotné pak bylo registrováno bezmála 600 účastníků z celého světa, takže networking měl dosah daleko za hranice lichtenštejnského údolí.

„Pro naši firmu byla akce velmi přínosná. Jsme leadery v našem odvětví ve střední Evropě, ale nemáme kapacitu se soustředit na trhy jako Švýcarsko a Lichtenštejnsko aniž bychom měli na místě někoho, kdo nám pomůže se na místním trhu orientovat. A v tomto případě nás dokonce proaktivně pozvala naše ambasáda na akci relevantní pro náš business. V tuto chvíli, díky této akci, provádíme market research místního trhu“, říká Anna Strebl, vedoucí obchodního rozvoje ve společnosti Confirmo.

V českém stánku, který byl strategicky umístěn přímo u vchodu do hlavního sálu, se představilo sedm českých firem (Tatum, Coinmate, Confirmo, Mytitle, UPvisual, Artinii a Trustsoft), dvě asociace (Česká kryptoměnová asociace a Česká fintechová asociace), agentura CzechInvest a samozřejmě Velvyslanectví ČR v Bernu. Firma Tatum zveřejnila den před summitem ve Vaduzu zprávu o tom, že získala z českých a zahraničních zdrojů investici 41 mil. dolarů, čímž se stala unicornem našeho stánku. Tato investice patří letos v Česku k těm vůbec nejvyšším.

Stánek přijela na oba dny osobně podpořit také velvyslankyně Kateřina Fialková, ředitel Alex Ivančo z Ministerstva financí a poradce Jan Klesla z Ministerstva průmyslu a obchodu. Stojí za zmínku, že Česko bylo jedinou zemí, která se summitu účastnila oficiálně. O to větší pozornost a zájem náš stánek poutal - v pozitivním smyslu slova. Čas k jeho návštěvě si našla řada významných osobností v čele s lichtenštejnským premiérem Dr. Danielem Rischem. Českým účastníkům se tak naskytla jedinečná příležitost hovořit osobně i s představiteli lichtenštejnské vlády a veřejného sektoru či Evropské komise.  

„Dobře organizovaná konference a networkingová akce s vysokou přidanou hodnotou pro náš byznys. Je to pro nás výborná příležitost setkat se s klíčovými hráči nejen z Lichtenštejnska, ale z celé blockchainové komunity“, zhodnotil celou akci Jakub Štogr, produktový manažer ve společnosti Tatum.

Zdá se, že pro české firmy, které s blockchainem pracují, jsou Lichtenštejnsko a Švýcarsko zeměmi zaslíbenými. To však neznamená, že chtějí z Česka pryč. Naopak, většinou chtějí podnikat doma. Ani Lichtenštejnsko není nafukovací a sama Crypto Country Association říká, že jejím cílem není lákat české firmy do Lichtenštejnska. Má však zájem o vzájemnou spolupráci a podporu.

Zásluhou našeho prvního lichtenštejnského PROPEDu „Czech-Liechtenstein Blockchain Day 2022“ se nám podařilo ve Vaduzu nejen prezentovat české firmy, asociace a konkrétní osoby, a posílit tak image Česka jako technologicky vyspělé země, ale i účinně zviditelnit Velvyslanectví ČR v Bernu jako prostředníka a networkera.

Bezprostředně po akci nás kontaktovala švýcarská asociace Crypto Valley Switzerland s žádostí o vzájemnou spolupráci. Díky tomu bude mít naše velvyslanectví větší možnosti představit ve Švýcarsku další české firmy a propojit je s místními partnery. Crypto Valley Switzerland pořádá každý rok mnoho zajímavých akcí jako například Crypto Valley Conference v Zugu https://www.cryptovalleyconference.com/.

Rozvíjet pochopitelně hodláme i slibně započatou spolupráci v Lichtenštejnsku. Již nyní plánujeme participaci na příštím ročníku Token Summit 2023, kde bychom kromě stánku rádi představili také české řečníky či pomohli uspořádat specializované workshopy českých firem. Zájemci o účast na akci se nám již hlásí. Takže pokud byste chtěli být mezi účastníky i Vy, neváhejte se na nás obrátit.

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Bernu

Galerie


Lichtenštejnsko sází na blockchain a Češi jsou u toho