deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Zdeněk Eliáš
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

MSV - Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Velvyslanectví České republiky v Bernu ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s., uspořádalo ve dnech 6. - 8. 10. 2019 v rámci projektu ekonomické diplomacie historicky první incomingovou misi švýcarských novinářů technicky zaměřených médií na Mezinárodní strojírenský veletrh 2019 v Brně.
 

Cílem bylo představit švýcarské odborné veřejnosti nejen českou expertízu v oblasti Průmysl 4.0, automatizace a digitalizace výroby, ale i největší strojírenský veletrh ve střední Evropě, kterým Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) bezesporu je.

Zájem o účast na MSV Brno byl již tradičně vysoký. Nás potěšila zejména skutečnost, že mezi vystavovateli ze 30 zemí světa bylo i 16 švýcarských. K nim je třeba připočíst ještě dalších téměř 50 švýcarských firem, které mají své zastoupení v ČR, a proto mezi zahraničními vystavovateli uvedeny nebyly.

Švýcarským novinářům, doprovázeným ekonomickým specialistou Velvyslanectví ČR v Bernu, začal náročný program již první den veletrhu ráno, a to odbornou konferencí „Digitální budoucnost firem – recept úspěchu“ v režii České manažerské asociace a Klubu manažerů roku. Zejména projev vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a následná diskuze předurčily, v jakém duchu se letošní strojírenský veletrh ponese. https://www.bvv.cz/msv/aktuality/digitalizaci-se-nemuzeme-vyhnout-ale-neni-duvod-se/

Následovala účast na slavnostním otevření České národní expozice “The Country for the Future“ premiérem Andrejem Babišem, vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem a ministryní financí Alenou Schillerovou a na tiskové konferenci všech jmenovaných představitelů vlády ČR.

Poté se již švýcarská delegace věnovala prohlídce areálu a návštěvě stánků českých exportérů, zajímavých expozic a samozřejmě také stánků švýcarských firem. První otázka švýcarským vystavovatelům většinou zněla: „Proč se účastníte právě MSV?“ A bylo potěšující, že všichni tázaní se o MSV i o českém průmyslu obecně vyjadřovali v superlativech. Zřejmě nejvýstižněji to shrnul prezident a generální manažer společnosti Swisstool Export-Gruppe AG, Alexander Osterwalder: „Naše každoroční již 51. účast na tomto veletrhu je jasným důkazem naší maximální spokojenosti.“  

I návštěvy dalších stánků se nesly v podobně pozitivním duchu. Švýcarští žurnalisté nevynechali expozici Kovosvit MAS, Neuron SW, ABRA software či TDZ Turn. Navštívili samozřejmě i společnost JHV Engineering, která se švýcarské odborné veřejnosti představila o týden dříve v Curychu během jiného projektu ekonomické diplomacie Velvyslanectví ČR v Bernu.

Během slavnostního večerního programu vyslechla švýcarská delegace projev vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší exponáty – Zlaté medaile MSV. Již třináct let se na slavnostním večeru udílí také ocenění za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy. V letošním roce hodnotitelská komise rozhodla, že Zlatou medaili udělí profesoru Jaroslavu Kopáčkovi. Jeho děkovný projev švýcarské novináře emocionálně zasáhl a prohloubil tak jejich kladný vztah k veletrhu a českému strojírenství.

Druhý den brzy ráno zamířily kroky švýcarských novinářů na Švýcarskou byznysovou snídani, akci pořádanou HST – Obchodní komorou Švýcarsko-Česká republika. Nejprve vyslechli projevy a přednášky výjimečných hostů jako například generálního tajemníka Swissmem Raoula Kellera, náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla, či obchodního rady švýcarského velvyslanectví v Praze Rolfa Otta. V živé diskusi pak vystupující a další přítomné členy HST důkladně vyzpovídali.

Svou misi v Brně zakončili švýcarští novináři návštěvou technologického centra TechNest a setkáním s vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a státním tajemníkem Ministerstva zahraničních věcí ČR Miloslavem Staškem.

Auf wiederluege na 62. ročníku v roce 2020! 

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Bernu

 

Galerie


2019 MSV Brno