deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © MaxPixel
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Měnová válka na obzoru: OSLABÍ ŠVÝCAŘI FRANK?

V souvislosti s probíhající obchodní válkou mezi USA a Čínou se švýcarský frank stává společně s japonským jenem bezpečným útočištěm, tak jako jsme to již viděli v minulosti. To však dělá Švýcarům starosti a budou zřejmě muset přistoupit k oslabení vlastní měny.

 

Burzovní obchodníci mají strach z toho, že k uvaleným celním sazbám přidají USA s Čínou záměrné oslabování svých měn, a začnou tak měnovou válku, která výrazně negativně ovlivní světové hospodářství. Nejsilněji by to bezesporu postihlo ekonomiku eurozóny v čele s Německem (což by se samozřejmě dotklo i České republiky) a Japonska. Ty už totiž nemají moc možností, jak svou měnu dále oslabovat. Na trhu tak přetrvávají obavy z negativního dopadu obchodního a možného měnového konfliktu na hospodářský růst.

Společně se švýcarským frankem a japonským jenem roste v těchto dnech také zájem o zlato (to překonalo hranici 1500 dolarů za jednu trojskou unci) a americké dluhopisy. Jedná se o takzvaná bezpečná útočiště v období nejistoty.

Obava ze silné měny

Jelikož vlivem enormního zájmu o švýcarskou měnu hodnota franku roste, bude muset Švýcarská národní banka s největší pravděpodobností přistoupit k jeho oslabení, a to prostřednictvím snižování úrokové sazby a intervencí na devizovém trhu. Anebo může také jen nečinně přihlížet a nechat frank dále posilovat.

Vyhlídka na výrazné posílení franku se však Švýcarům ani trochu nelíbí. Ohrožuje jejich hospodářství, zejména pak právě turistiku a export. Švýcarský strojírenský, elektrotechnický a kovodělný průmysl exportuje tři čtvrtiny svých produktů do zahraničí, z toho téměř 60  % do eurozóny. V porovnání s ostatními zeměmi je ale makroekonomická situace Švýcarska zatím dobrá a export stále roste, zejména v oblasti farmaceutiky.

Nelze však vyloučit, že i po zásahu Švýcarské národní banky bude frank nadále mírně posilovat. Budeme proto se zájmem sledovat, jak se Švýcarsko s tímto měnovým problémem, který nastal již několikrát v minulosti, tentokrát vypořádá.

Pro podrobnější informace a přehled o bilanci vzájemné obchodní výměny mezi ČR a Švýcarskem můžete navštívit tento odkaz na Souhrnné teritoriální informace, které obchodně ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Bernu každoročně doplňuje a aktualizuje.