deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Shutterstock
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

TISÍC TVÁŘÍ ŠVÝCARSKA

Sýr, čokoláda, hodinky, kapesní nůž, neutralita, krásná příroda, Roger Federer. Ano, jsme ve Švýcarsku.

Silné konkurenční prostředí, vysoké vstupní a provozní náklady, obchodní bariéry, cla, vysoké nároky na kvalitu a přesnost, ale také nízké daňové zatížení, stabilní politická situace, zdravá ekonomika a vysoká životní úroveň. To je také Švýcarsko, ovšem z pohledu podnikatele. Pro mnohé české firmy to bývá tvrdá zkouška. Jejich úspěchy však jasně dokazují, že umí být konkurenceschopné.

KDO JSOU ŠVÝCAŘI?

Na tuto otázku odpoví jinak Švýcar z Curychu, jinak z Ženevy, z Lugana či z Bernu. Každý z nich bude mít pravdu a každý odpoví jiným jazykem. Ano, i němčina v Curychu a Bernu je rozdílná. Každý vám navíc zdůvodní, proč právě u nich poznáte to pravé Švýcarsko. Pověstná přesnost a striktnost bývá výsadou hlavně německy mluvících kantonů, naopak ve francouzských či italských kantonech může proběhnout obchodní jednání klidně u sklenice skvělého walliského vína. Co však charakterizuje všechny Švýcary, je mimořádný vztah k životnímu prostředí, národní hrdost, obliba domácích produktů a značek, důvěra v přímou demokracii, skvělá jazyková vybavenost a záliba v cestování.

Zhruba 8,6 miliónů Švýcarů žije v 26 samosprávných kantonech a oficiálně užívá čtyři úřední jazyky. Asi čtvrtinu obyvatelstva tvoří cizinci, takže v konečném důsledku může česká firma jednat s Němcem, Italem, Francouzem, Portugalcem, Albáncem či Čechem, a to především v oblasti zdravotnictví, stavebnictví, logistiky a gastronomie. Ve Švýcarsku totiž žije jedna z nejpočetnějších českých krajanských komunit na světě (zhruba 50 tisíc krajanů), a to zejména díky československým emigrantům z roku 1968. Proto zde české stopy nalézáme napříč všemi obory.

INOVACE PŘEDEVŠÍM!

Podle žebříčku Global Innovation Index 2020, který porovnává 131 světových ekonomik, patří Švýcarsko již 10 let mezi nejinovativnější země světa. I v porovnání se zeměmi EU má ve všech oblastech nadprůměrný náskok. Daří se mu rychle proměňovat své investice do inovací na vysoce kvalitní produkt. Kromě značného investování do výzkumu a vývoje vděčí za dobré umístění mimo jiné také špičkové kvalitě místních univerzit, vysoce kvalifikované pracovní síle, stabilní politické situaci a dobrému regulačnímu prostředí a infrastruktuře. Není tedy divu, že je pro Českou republiku v této oblasti právě Švýcarsko vzorem.

UMĚLÁ INTELIGENCE

Asi není překvapující, že jsou Švýcaři průkopníky i ve výzkumu a využívání umělé inteligence. V poměru k počtu obyvatel má Švýcarsko nejvyšší počet patentů v oblasti umělé inteligence na světě, což podtrhuje vysoký inovační potenciál. Společnosti těží do značné míry z efektivního přenosu technologií a nebyrokratické podpory kantonů a vlády.

Ve Švýcarsku sídlí celosvětově uznávané univerzity a výzkumné ústavy, které se umělé inteligenci intenzivně věnují. Patří k nim především Spolková technická univerzita ETH Curych. Ta se v současné době zabývá možností využít strojového učení pro včasné rozpoznání pacienta nakaženého nemocí covid-19. Dále se umělou inteligencí zabývají i Švýcarský federální technologický institut v Lausanne, Univerzita St. Gallen, Výzkumný ústav IDIAP ve frankofonním Martigny nebo Institut pro výzkum umělé inteligence IDSIA v italofonním Luganu. Právě blízkost špičkového výzkumu je důvodem, proč světoznámí technologičtí giganti jako Google, IBM, Microsoft a další investují vysoké částky ve Švýcarsku do výzkumu umělé inteligence. A díky své tradiční síle ve farmaceutickém průmyslu ji Švýcaři zavádějí také do zdravotnictví. Jak farmaceutická společnost Roche, tak i Novartis sídlí v Basileji, kde existuje silný ekosystém v oblasti Life Sciences a zdravotní péče.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ ODBORNÍKY

Ve Švýcarsku působí řada špičkových českých vědců, kteří ve svých oborech v Evropě vynikají. Patří mezi ně například Lucie Tajčmanová  (ETH Curych, geochemie), Martin Pumera (EPFL Lausanne, chemie), Jiří Vaníček (EPFL Lausanne, fyzikální chemie), Petr Čejka (Biomedicínský výzkumný ústav IRB, biologie),  Martin Jínek (Curyšská univerzita, genetika), a mnoho dalších napříč vědeckými obory.

Při své návštěvě Švýcarska v říjnu 2020 se navíc český ministr zahraničí Tomáš Petříček dohodl se svým protějškem Ignazio Cassisem na mezinárodní spolupráci v oblasti digitalizace. Ve strategickém plánu švýcarské zahraniční politiky 2020-23 se počítá s vytvořením globálního digitálního centra v Ženevě se zvláštním zaměřením na Evropu, což skýtá velký potenciál i pro české firmy. Naše velvyslanectví v Bernu poskytne všem českým zájemcům podrobnější informace a pomůže se zapojením do tohoto projektu.

Příležitost pro obchodní spolupráci nabídne i kompetenční centrum pro umělou inteligenci na technické univerzitě ETH Curych, na kterém se budou podílet vědci z medicíny, biotechnologií či životního prostředí. V těchto oblastech hodlá univerzita podporovat také nadějné startupy. Díky výhodnému švýcarskému daňovému systému, příznivému klimatu pro výzkum a vývoj i velkému počtu technologických odborníků budou vznikat nové a nové projekty.

Švýcarsko společně se svým menším sousedem Lichtenštejnskem se řadí mezi světové lídry v oblasti blockchainu a kryptoměn. Například v kantonu Zug, přezdívaném Crypto Valley, bude od roku 2021 možné platit kantonální daně kryptoměnami. Již nyní přijímají platby v digitálních měnách také dvě švýcarské pojišťovny.

ČESKÉ FIRMY VE ŠVÝCARSKU

Tak jako v mnoha jiných zemích, je i ve Švýcarsku dobře známá a populární Škoda a její automobily. Škoda Octavia je zde tradičně nejprodávanějším vozem. Za zmínku ale stojí i to, že v roce 2019 se čtvrtým nejprodávanějším autem stala elektrická Tesla model 3.

Prosperujících českých firem je na místním trhu celá řada. Expanze společnosti Suntel Group na švýcarský telekomunikační trh trvá již téměř 10 let, a nejen v oblasti 5G sítí se postupně stává silným hráčem, který si zde buduje pevnou a neotřesitelnou pozici. Jsou to dva roky, kdy otevřela svou první kancelář v Curychu i CreativeDock. Její „stavění společností na míru“ – tedy originální nabídka služeb – zde slaví značné úspěchy. ABRA Software již čtyři roky vyvíjí a prodává švýcarským firmám své moderní informační systémy. A pozadu nezůstala ani společnost Prabos plus ze Slavičína, která obouvá švýcarskou armádu. Ostravská K.B.K. fire úspěšně testuje švýcarské tunely svou jedinečnou aerosolovou metodou a firma Nano Energies se chystá efektivně a udržitelně obchodovat s elektrickou energií ve Švýcarsku i Lichtenštejnsku.

Úspěchy našich firem ukazují, že i rozvinutý švýcarský trh je otevřený každému, kdo se nebojí a nabízí originální, kvalitní a konkurenceschopné produkty a služby. A co na oplátku nabízí švýcarský trh? Nic menšího než svou pověstnou solidnost, jistotu a stabilitu podnikatelského prostředí.

ZDENĚK ELIÁŠ, ekonomický specialista

MARCELA DVOŘÁKOVÁ, Velvyslanectví ČR v Bernu

přílohy

Časopis MED Prosinec 2020 2 MB PDF (Acrobat dokument) 3.12.2020