deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZVCR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výzva k předkládání návrhů projektů na podporu ekonomických aktivit v zahraničí na rok 2023 – PROPEA

PROPEA - Projekt na podporu ekonomických aktivit v zahraničí. Tento inovativní nástroj ekonomické diplomacie na podporu českých firem bude nyní možné využívat i ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Výzva PROPEA je určena expertním subjektům působícím ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, které mají zájem ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Bernu poskytovat asistenci českým firmám působícím ve Švýcarsku či Lichtenštejnsku nebo připravujícím se ke vstupu na tyto trhy. Návrhy projektů na rok 2023 je možné předkládat do 30. září 2022.

Hlavním cílem PROPEA je posilovat trvalou přítomnost českých firem v zahraničí, tedy i ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku, případně podpořit jejich investiční záměry na zahraničních trzích. PROPEA tedy rozšiřuje standardně poskytované proexportní služby velvyslanectví, které se zaměřují spíš na konkrétní jednorázové obchodní operace českých firem, či zprostředkování kontaktů  v teritoriu. Díky PROPEA budou moci české firmy využít asistenci expertního subjektu – tedy Vás – například při zajištění registrace a certifikace svých výrobků či při zakládání místní pobočky. Podrobnější informace o PROPEA jsou dostupné také zde.

Přehled poptávaných služeb, které musí být schopen místní expertní subjekt v rámci PROPEA české firmě ve Švýcarsku či v Lichtenštejnsku poskytnout:

  • - zpracování obchodního plánu pro vstup na trh nebo investici;
  • - zpracování právní, daňové, finanční a legislativní analýzy;
  • - uvedení produktů na trh (pomoc při jednání s finančními institucemi, podpora při zřizování  účtu a zajištění financování, založení firmy apod.);
  • - zajištění licencí, certifikací, registrací produktů a ochranných známek;
  • - zajištění a ověření dokumentace pro import/export a logistiku;
  • - vytváření a koordinace dodavatelských a partnerských sítí;
  • - zajištění propagačních, marketingových a PR služeb;
  • - podpora při spouštění výroby/zahájení činnosti v případě firem z oboru služeb;
  • - využití technického zázemí;
  • - zastupování firmy v místě (bez finanční podpory z rozpočtu PROPEA).

Pokud se na podobné služby specializujete, nebo portfolio Vámi nabízených služeb tyto body zahrnuje, jste pro PROPEA ideálním realizátorem. Podmínkou je, že musíte mít všechna potřebná povolení a odbornost k profesionálnímu poskytnutí uvedených služeb ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku.

V rámci aktuální výzvy vyhlášené Ministerstvem zahraničních věcí ČR mohou zájemci o realizaci projektu zasílat své návrhy obchodně-ekonomickému úseku zastupitelského úřadu ČR v Bernu (OEÚ ZÚ Bern). Návrhy, včetně vyplněného identifikačního formuláře, je možno zasílat nejpozději do pátku 30. září 2022. Vyhodnocení předložených návrhů a rozhodnutí o případné realizaci projektů je v kompetenci hodnotící komise MZV ČR. Rozhodnutí bude oznámeno v průběhu listopadu 2022. Schválené projekty na rok 2023 budou ve spolupráci s OEÚ ZÚ Bern realizovány v období od ledna do konce října 2023. Maximální limit finančních prostředků v rámci jedné služby pro jednu českou firmu je 130 000 Kč. Výdaje na podporu sdružování českých firem v teritoriu nesmí přesáhnout 50 000 Kč.

V případě dotazů či zájmu o konzultaci projektů se neváhejte obrátit na OEÚ ZÚ Bern na e-mailovou adresu: commerce_bern@mzv.cz . Na uvedenou adresu rovněž zasílejte návrhy projektů PROPEA zpracované v přiloženém identifikačním formuláři.

přílohy

PROPEA - identifikační formulář 78 KB DOC (Word dokument) 16.9.2021