deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Bohdan Holomíček
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Beseda s fotografem Bohdanem Holomíčkem k výročí sametové revoluce

Český fotograf Bohdan Holomíček vystoupil 27. listopadu 2019 v dvouhodinové debatě v curyšském  klubu „Sphères“, kde představil své fotografie z doby předcházející Sametové revoluci i ze samotných listopadových dnů 1989, stejně jako snímky ze 70. let, věnovaných Chartě 77, Václavu Havlovi i jeho první ženě Olze.
 

Akce byla určená pro publikum všech věkových kategorií a jejím cílem bylo vzbudit zájem o českou historii. Zúčastnilo se jí na 50 českých krajanů včetně dětí z České školy v Adliswilu, které před besedou předvedly své obrázky, texty a nahrávky, vytvořené k výročí listopadové revoluce.

Besedu připravil Český klub Zürich za podpory Velvyslanectví ČR v Bernu a Ministerstva zahraničních věcí ČR a zúčastnila se jí zástupkyně velvyslankyně Irena Valentová.

O fotografovi:

Bohdan Holomíček se narodil 14. srpna 1943 ve vesnici Sienkiewiczowka na Ukrajině. V roce 1947 využili jeho rodiče, matka Ukrajinka a otec Volyňský Čech, možnost přesídlit do Mladých Buků v Krkonoších. V osmé třídě dostal k Vánocům sovětský fotoaparát Smena a deset kinofilmů, které ještě týž večer exponoval. V současnosti ke své práci využívá digitální technologie a audiovizuální projekce.

Galerie


Bohdan Holomíček v Curychu 2019