deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Velvyslanectví ČR v Bernu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Curych ocenil české autory

Spisovatelé Bianca Bellová, Pavel Kohout a Jaroslav Rudiš byli hosty 9. ročníku prestižního knižního a literárního festivalu „Zürich liest“, který se uskutečnil ve dnech 23. až 27. října 2019 v Curychu, Winterthuru a okolí.

Během pěti dní festival navštívilo na 15 000 zájemců, na které čekalo celkem 220 besed se spisovateli z celého světa, včetně těch českých.

Večer s Pavlem Kohoutem pod názvem „Bilanz eines ereignisreichen Lebens“ se konal 24. října za podpory Velvyslanectví ČR v Bernu. Vystoupení před zaplněným sálem moderoval Tomáš Glanc ze Slavistického semináře Univerzity v Curychu. Na začátku pozdravili přítomné i česká velvyslankyně ve Švýcarsku Kateřina Fialková a Martin Krafl, vedoucí Českého literárního centra, které se stará o propagaci české literatury u nás a v zahraničí. 

Pavel Kohout přečetl úryvky své hry „Válka ve třetím poschodí“, pojednávající o aroganci moci, před kterou si nikdo nemůže být jistý ani ve svobodných demokratických systémech. V předvečer 30. výročí pádu železné opony, které si Česká republika letos připomíná, tak bylo jeho vystoupení velmi symbolické.

Stejně tak symbolické bylo i jeho rozloučení s publikem v sále v Schiffbau, kde oznámil, že toto čtení bylo jeho posledním v zahraničí. Doplnil, že je rád, že se tak stalo právě ve Švýcarsku, kde před mnoha desítkami let vystupoval před zahraničním publikem poprvé. 

Velkou pozornost na festivalu získali také Jaroslav Rudiš se svým prvním německy psaným románem Winterbergs letzte Reise a Bianca Bellová s knihou Jezero, za kterou v roce 2017 obdržela Cenu Evropské unie za literaturu. 

Galerie


Festival "Zürich liest" 2019