deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Foto: FotoGallo GmbH
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

International Holocaust Remembrance Day 2020 v Bernu

Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu udělilo Velvyslanectví ČR ve Švýcarsku záštitu pietní akci, která se konala 27. ledna 2020 v prostorách bernské hudební konzervatoře a která připomněla 75 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.
 

V průběhu vzpomínkového večera vystoupili s projevy předsedkyně Národní rady švýcarského parlamentu Isabelle Moret a zástupci diplomatického sboru a švýcarské židovské komunity. Ceremonii doprovodily modlitby rabína Michaela Kohna, smyčcové skladby v podání violoncellisty Marka Varshavského, který je zároveň i jedním z přeživších, a také předčítání vzkazů švýcarských studentů, sepsaných ve formě dopisů k událostem 2. světové války.

Letošní pieta byla společným projektem téměř tří desítek diplomatických zastoupení v Bernu, které jsou také členy Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). Hlavním koordinátorem je tradičně zastupitelský úřad Izraele a úřad předsedající země IHRA, kterou je v roce 2020 Lucembursko. Na vzpomínkovém ceremoniálu spolupracoval i Archiv zahraničních vztahů Švýcarské konfederace, nadace Gamaraal a společnost Carla Lutze, založená v Bernu v roce 2018 na počest švýcarského konzula, který díky vydávání cestovních dokumentů na švýcarském zastoupení v Budapešti v průběhu 2. světové války zachránil přes 60 000 maďarských Židů. V letošním roce by se dožil 125 let.

Vzpomínkového večera se zúčastnilo na 300 hostů, mezi nimi přeživší holocaustu, studenti, zástupci švýcarských federálních a kantonálních institucí a diplomatů.

Českou republiku reprezentovala velvyslankyně ČR ve Švýcarsku Kateřina Fialková.

Galerie


Holocaust Remebrance Day 2020