deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ USA a ZÚ Izrael
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

International Holocaust Remembrance Day 2022 v Bernu

Velvyslanectví ČR ve Švýcarsku již tradičně podpořilo pietní akci u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, která se konala 27. ledna 2022.
 

V průběhu večera vystoupili s projevy představitelé švýcarské židovské komunity, předsedkyně Národní rady švýcarského parlamentu Irène Kählin a zástupci diplomatického sboru. Své poselství předal také švýcarský prezident pro rok 2022 Ignazio Cassis.

Ceremonii doprovodily modlitby rabína Michaela Kohna, vystoupení violoncellisty přeživšího holocaustu Marka Varshavskyho a svědectví Jeannette Hadzis, která rovněž přežila holocaust.

Na organizaci pietního aktu se podílely desítky diplomatických zastoupení v Bernu, které jsou také členy Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). Hlavními koordinátory byly velvyslanectví Izraele a předsedající země IHRA, kterou je v roce 2022 Řecko. S přípravou pomáhaly i švýcarské instituce, nadace Gamaraal a Švýcarská federace židovských obcí.

Počet hostů v sále musel být s ohledem na stávající koronavirová opatření omezen na několik desítek, a program byl tak přenášen živě prostřednictvím kanálu youtube a sociálních sítí.

Patronkou akce se stejně jako v předchozích letech stala i Kateřina Fialková, velvyslankyně ČR ve Švýcarsku. 

 

Galerie


International Holocaust Remembrance Day 2022 v Bernu