deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Cinemotif Films
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

„Návštěvníci“ ve švýcarské premiéře v Locarnu

Za podpory českého velvyslanectví v Bernu se za účasti režisérky Veroniky Liškové a české producentky Kristýny Michálek Květové 6. a 7. srpna 2022 uskutečnila na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu švýcarská premiéra českého dokumentárního filmu „Návštěvníci/The Visitors“

Koprodukční snímek, který získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech zvláštní uznání poroty „Works In PROGRESS“, vypráví příběh mladé antropoložky Zdenky. Ta se se svým manželem a třemi syny přestěhuje na Špicberky v Norsku, aby pozorovala, jak se mění život v polárních oblastech. Získala prestižní dvouletý grant na rozsáhlý vědecký výzkum o dopadu globalizace na obyvatelstvo v nejsevernějším městě světa, Longyearbyenu. Poté, co se Zdenka zamiluje do svého nového domova, zjistí, že v Arktidě mizí daleko víc než jen ledovce a permafrost. Prostřednictvím rozhovorů s obyvateli si začíná uvědomovat, jak heterogenní malá místní komunita vlastně je, a postupně odhaluje napětí, které se skrývá pod povrchem. Zdenka se zároveň snaží přijít na to, do jaké míry se může zapojit do místní komunity, kterou původně zamýšlela jen pozorovat.
 

Premiérové představení v Locarnu zhlédlo 700 diváků a kromě režisérky a producentky byli přítomní i další členové štábu. Čeští filmaři tak letos po uvedení filmu Moje Slunce Mad a Ztraceni v ráji ve Švýcarsku zabodovali už po několikáté. 

 

Další informace a upoutávku na film najdete na oficiálním webu českého producenta Cinemotif Films.

Promítání filmu Návštěvníci v Locarnu    Režisérka filmu Veronika Lišková

Promítání filmu Návštěvníci v LocarnuRežisérka filmu Veronika Lišková Režisérka filmu Veronika Lišková