deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZVCR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pozvánka k účasti na Mezinárodní dětské výtvarné výstavě Lidice 2022

České velvyslanectví v Bernu zve děti a pedagogy k účasti na 50. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2022, jedné z největších a nejstarších světových výstav dětské výtvarné tvorby.

O výstavě

Lidice je jednokolová soutěž pro děti od 4 do 16 let pro všechny typy škol a organizací, které pracují s dětmi - mateřské školy, základní školy, základní umělecké školy, speciální školy, střediska volného času dětí a mládeže, domy dětí, víceletá gymnázia a ostatní střední školy. Zúčastnit se mohou i jednotlivci.


Odborná porota, složená z učitelů výtvarné výchovy a výtvarníků, vybírá pro expozici přibližně 1 400 prací, oceněným pracím je uděleno Čestné uznání a nejlepším pracím medaile Lidická růže.

TÉMA
Každý rok nese výstava unikátní téma, volené Památníkem Lidice ve spolupráci s UNESCO. Padesát let od svého vzniku oslaví v roce 2022 Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Česká republika se také stane místem, kde se setkají muzejníci z celého světa na Generální konferenci ICOM – Mezinárodní rady muzeí.

Pro 50. ročník Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2022 bylo zvoleno téma: MUZEUM

Díky muzeím můžeme poznávat rozmanitost světa i společnou historii. Při tvorbě se můžete inspirovat:

Nejrůznějšími sbírkami, které se v muzeích shromažďují, uchovávají, odborně studují a vystavují. Najdeme v nich všechno možné, od minerálů přes dinosauří kostry až po technické vynálezy, v muzeích ale můžeme poznávat i nehmotné dědictví. Mezi muzea patří také galerie se slavnými uměleckými díly. Často jsou muzea krásnými stavbami, ale někdy nemusí být ani pod střechou – po celém světě najdeme muzea v přírodě, která lidem ukazují obyčeje předků a pomáhají jim uvědomit si krásu krajiny, ve které vyrostli. Mezi muzea patří i botanické a zoologické zahrady.

Muzeum je živoucím organismem se svou vlastní strukturou. Na jeho chodu se podílí mnoho lidí. Vědci, noční hlídači, archiváři, kustodi… a v neposlední řadě také návštěvníci.

A pokud ve vašem okolí žádné muzeum není, možná máte svoje vlastní sbírky pokladů.

• Jaké by bylo vaše vysněné muzeum?

• Co byste chtěli ukázat dalším generacím nebo lidem z opačného konce světa?

• Co by se stalo, kdyby exponáty obživly?

• Jak by vypadalo muzeum vašeho života nebo vaší rodiny?

Výtvarné techniky
Volba výtvarné techniky záleží na každém soutěžícím. Přijímány jsou práce různých technik, které jsou v katalogu označeny kategoriemi:

• malba, kresba

• grafika

• kombinovaná technika

• fotografie

• film

výtvarné objekty (kov, keramika, dřevo, sklo, textil, papír)

Termín
Uzávěrka přihlášek do 50. ročníku soutěže je 11. února 2022.

 

Organizátoři výstavy

Od roku 2004 je hlavním pořadatelem Památník Lidice za podpory Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR a České komise pro spolupráci s UNESCO. Od roku 2013 poskytují záštitu výstavě i Česká centra.

Více informací k podmínkám soutěže – způsob přihlášení, rozměry prací a další termíny naleznete na webových stránkách hlavního pořadatele.