deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Bern
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Setkání s českou spisovatelkou Alenou Mornštajnovou

Úspěšná česká autorka Alena Mornštajnová se 2. – 4. září 2022 představila ve Švýcarsku na několika veřejných čteních a akcích. Akce v Galerii Krause v Pfäffikonu se zúčastnila také velvyslankyně Kateřina Fialková. Diskuse nad autorčinými knihami moderoval vedoucí Českého literárního centra Martin Krafl.
 

Jedna z nejúspěšnějších současných českých autorek Alena Mornštajnová se za podpory velvyslanectví v Bernu představila na několika akcích a veřejných čteních švýcarskému publiku. V curyšském klubu sphères prezentovala svou knihu Hana (česky 2017), která právě vychází ve Švýcarsku v německém překladu. Alena Mornštajnová popsala publiku svou cestu k úspěšné literární kariéře, vysvětlila, které autobiografické události stály v pozadí románu Hana, a debatovala i o tom, proč jsou v současné době autorky v české literatuře úspěšnější než mužští autoři.

V Galerii Krause v Pfäffikonu, kde současně probíhá také výstava českých autorů Petra Beránka a Jana Tichého, hovořila o své dosavadní tvorbě včetně románu Tiché roky (česky 2019), který je pod názvem Stille Jahre také přístupný v německé verzi. Hovořila i o svém románu Listopád (česky 2021), který bude v němčině pod názvem Es geschah im November představen na letošním frankfurtském knižním veletrhu.

Mornštajnová je také autorkou úspěšných knih pro děti a dětskému publiku bylo věnováno čtení z její knihy Teribear.

Setkání s Alenou Mornštajnovou byla součástí Ahoj festivalu, který již čtvrtým rokem pořádá Český klub Zürich. Jeho součástí letos byla např. vernisáž výstavy Anny Neborové, divadelní představení Ein Strudel und nekonečno, inspirované životem brněnského rodáka a geniálního matematika Kurta Gödela, koncert skupiny Yellow Sisters a další akce. Více informací o festivalu lze najít na webových stránkách Český klub Zürich.

ZÚ Bern bude s Českým klubem Zürich i nadále spolupracovat na dalších ročnících festivalu, který přibližuje současnou českou kulturu švýcarskému obecenstvu. Těšíme se na shledanou s Ahoj festivalem v roce 2023!

Galerie


Setkání s českou spisovatelkou Alenou Mornštajnovou v Curychu