deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vzpomínka na srpen 68 očima švýcarských diplomatů

Vpád sovětských vojsk do Československa si Velvyslanectví ČR v Bernu připomnělo 21. srpna 2020 besedou s Dr. Thomasem Bürgisserem, zástupcem vědeckého centra DODIS pro zkoumání historie švýcarských zahraničně-politických vztahů.
 

Návštěvníkům z řad českých krajanů nabídl pohled do švýcarského archivu, informace o tom, jak švýcarští diplomaté v roce 1968 referovali přímo z Prahy o obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy a jak se vyvíjelo mínění švýcarských vrcholných politiků na dění v naší zemi.

Depeše diplomatů doplnily i unikátní fotografie pořízené tehdejším velvyslancem Samuelem Campichem, které zachycují obsazení Pražského Hradu, či dokumentují množství střel, kterými zasypali sovětští vojáci švýcarské velvyslanectví na Hradčanském náměstí. 

Beseda, které se s ohledem na epidemiologickou situaci ve Švýcarsku mohl zúčastnit pouze omezený počet krajanů, proběhla za účasti velvyslankyně ČR ve Švýcarsku Kateřiny Fialkové, slovenské Chargé d´affaires Lindy Kapustové-Helbichové a zástupkyně švýcarského ministerstva zahraničí Franzisky Ruchti.

Pro zájemce jsou veškeré materiály zdarma dostupné v databázi DODIS, na webové stránce – prolink: https://dodis.ch/search?lang=de

Galerie


Beseda ke vzpomínce na srpen 1968 očima švýcarských diplomatů