deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Irena Valentová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ivan Blatný v Curychu

Kombinace divadla, hudby a tance jako pocta Ivanu Blatnému - multižánrové vystoupení ProART Company připomínající skvělého exilového básníka mělo švýcarskou premiéru 4. března 2020 v curyšském klubu sphères.
 

Tanečník Martin Dvořák a hudebníci Žaneta Vítková a Kostiantyn Tyshko vystoupili před švýcarským a krajanským publikem v inscenaci, známé českým divákům od roku 2015, kdy mělo premiéru ve vile Tugendhat.

V představení zaznívají básně Blatného přeložené do němčiny, próza a eseje, tedy slovo jako prostředek ke sdílení emocí, pocitů a evokaci obrazů. Kruh tvoří tři složky - slovo - hudba - pohyb - a jejich vzájemné inspirace. Hudební složka je zastoupena v menší míře kompozicemi básníkova bratrance skladatele Pavla Blatného. Tanečník pohybově vychází z textu a až následně zasazuje pohyb do hudby či pouze "vedle ní". Představení chronologicky nepopisuje život básníka, ale spíše vytváří nové umělecké výpovědi k tomuto tématu a snaží se aplikovat tvůrčí postupy jednotlivých uměleckých odvětví - divadla, tance, hudby a kompozice - do odlišné žánrové sféry.

Vystoupení, které ukázalo současnou českou uměleckou scénu, organizoval Český klub Zürich pod vedením Aleny Pajasové. Podpořilo ho Velvyslanectví ČR v Bernu a inscenaci navštívila i zástupkyně velvyslankyně ČR ve Švýcarsku Irena Valentová.

V souvislosti se zájezdem ProART Company do Švýcarska také vystoupila na sólovém koncertě hráčka na akordeon, improvizátorka a pedagožka Žaneta Vítková. Jejího představení se 2. března 2020 v Adliswilu zúčastnila velvyslankyně ČR ve Švýcarsku Kateřina Fialková. Při té příležitosti navštívila také místní českou školu, kde se zajímala o výuku češtiny pro děti a další vzdělávací aktivity.

Galerie


Ivan Blatný v Curychu 2020